Tramp je otkrio novo 'oružje' protiv Bajdena, dok je bio predsednik smejao se tome 1Foto: EPA-EFE/JEENAH MOON / POOL

Donald Tramp ponovo ulazi u predsedničku istoriju: sprema se da bude prvi kandidat velike stranke koji će se udvarati trgovcima kriptovaluta. To ostavlja neke demokrate da se osećaju nelagodno, piše Politiko.

Tramp je sredinom nedelje u Mar-a-Lagu rekao zagovornicima kriptovaluta da je „bolje da glasaju“ za njega zbog načina na koji je Bajdenova administracija pokrenula regulatorni udar na industriju.

„Oni su protiv toga“, rekao je on na događaju na kome je promovisao svoj sopstveni token koji nije zamenljiv, ili NFT.

Trampovo otvoreno igranje za ljubitelje kriptovalute je veliki pomak u odnosu na kritike koje je izrekao u svom prvom mandatu, ali to nije neočekivano.

Republikanci su poslednjih godina postali sve prijateljski nastrojeni prema bitkoinu i drugim digitalnim sredstvima, dok su ključne demokrate i dalje u sporu oko toga da li da daju legitimitet industriji nakon niza skandala.

Trampov direktni zagrljaj je značajan trenutak za kripto kompanije koje su preduzele intenzivne lobističke napore u Vašingtonu i troše desetine miliona dolara da utiču na izbore 2024.

„Primedbe predsednika Trampa signaliziraju veliku promenu u važnosti digitalne imovine u ovom izbornom ciklusu“, rekla je Kristin Smit, izvršna direktorka Blockchain Association, vodeće grupe za lobiranje u kripto industriji.

Ovo pitanje daje Trampu novu liniju napada na Bajdena. Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Geri Gensler, kandidat za Bajdena, sproveo je opsežnu seriju prinudnih radnji protiv kripto firmi za koje kaže da krše savezne zakone o hartijama od vrednosti.

„Demokrate su veoma protiv toga“, rekao je Tramp u sredu o pristupu administracije prema kripto.

Nisu sve demokrate protiv toga. Dvadeset i jedan demokrata u sredu je prkosio Bajdenovoj pretnji vetom i pridružio se republikancima u glasanju za rezoluciju o poništavanju kripto smernica SEC-a.

Ali ključne demokrate poput senatorke Elizabet Voren stajale su na putu politikama koje su pogodne za industriju, istovremeno upozoravajući na rizike za potrošače i finansijski sistem, kao i na ulogu kriptovaluta u finansijskom kriminalu.

Nejasno je, međutim, da li udvaranje trgovcima digitalnom imovinom može osvojiti značajan broj glasova.

Istraživanje Pew Research Center-a objavljeno prošle godine pokazalo je da većina Amerikanaca nije bila sigurna u sigurnost ili pouzdanost kriptovaluta.

Industrija je pretrpela velike udare u poslednjih nekoliko godina, uključujući imploziju FTKS razmene u ogromnom skandalu sa prevarama i nagodbu američke vlade od 4,4 milijarde dolara sa Binance berzom zbog navoda da je omogućila finansijske zločine.

Anketa koju su ove nedelje objavile grupe za kriptoindustriju pokazala je da više od 20 odsto glasača u šest ključnih država identifikuju kripto kao glavni problem.

Kripto je dobio podršku političara na desnici koji ga proglašavaju kao alternativu glavnom finansijskom sistemu.

Anketa Paradigme je ranije ove godine pokazala da vlasnici kriptovaluta favorizuju Trampa u odnosu na Bajdena, 48 procenata prema 39 procenata, sa 13 procenata neodlučnih.

„Predsednik Tramp razume slobodu i slobodu, zna da inovacije treba da budu zaštićene ovde u Americi i zna da je uloga vlade da se postara da stvorimo okruženje u kojem inovacije rastu i napreduju“, rekao je Berni Moreno, kandidat za Senat Republike Ohaja.

Bivša republikanska predsednička nada Vivek Ramasvami, koji se smatra potencijalnim zvaničnikom kabineta u drugoj Trampovoj administraciji, zalagao se za kriptovalute tokom predizbornih izbora GOP-a i pomogao da se bivši predsednik podstakne da izađe protiv usvajanja digitalne valute centralne banke koju podržava vlada.

„Bio sam impresioniran sposobnošću predsednika Trampa da zaroni duboko u oblast koja mu je bila novija“, rekao je Ramasvami u intervjuu prošlog meseca.

Ramasvami je odbio da komentariše da li se nada da će raditi na kripto politici u drugoj Trampovoj administraciji, rekavši da je „fokusiran na pobedu na izborima“.

Trampova podrška digitalnoj imovini je relativno novija. On je ismevao kripto na društvenim mrežama tokom svog predsedavanja, a ključni članovi kabineta zauzeli su skeptičan pristup ovoj industriji.

„Prilično je neverovatno videti, za nekoliko godina otkako je napustio funkciju, koliko se okrenuo na kripto“, rekao je Kodi Karboun, direktor politike u Digitalnoj trgovinskoj komori, grupe za zastupanje kriptovaluta. „Prilično je sjajno videti ga kako izlazi i podržava industriju“.

Trampov zagrljaj kriptovaluta nosi potencijalne rizike. Tržišta digitalne imovine doživela su dramatične procvate i krahe poslednjih godina, a ključni igrači u industriji kao što je Sem Bankman-Frid osuđeni su na zatvorsku kaznu zbog kršenja zakona.

Promena takođe nosi rizik za vašingtonski kripto lobi. Tramp bi mogao da učini politiku regulisanja digitalne imovine još pristrasnijim. Industrija je potrošila godine – kao i milione dolara doprinosa kampanjama – pokušavajući da izgradi podršku obe strane, što će verovatno biti ključno za donošenje zakona koji žele kripto kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari