Tramp na samitu G 20 branio stav o povlačenju SAD iz sporazuma o klimi 1Foto: EPA-EFE/ Chris Kleponis

Američki predsednik Donald Tramp danas je branio svoju odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama, rekavši da je „nepravedan i neobjektivan“ dok se njegov naslednik Džozef Bajden (Joseph Biden) založio za povratak zemlje tom dogovoru.

SAD su početkom novembra zvanično istupile iz sporazuma o klimatskim promenama postignutim u Parizu krajem 2015.

„Izvukao sam SAD iz nepravednog i neobjektivnog Pariskog klimatskog sporazuma, a koji je vrlo nepravedan prema SAD“, rekao je Tramp na virtuelnom samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20.

Teme samita u organizaciji Saudijske Arabije su, izmedju ostalog, životna sredina i pandemija korona virusa.

„Pariski sporazum nije postignut da bi spasao životnu sredinu, već da bi uništio američku privredu“, rekao je Tramp i dodao da odbija da se odrekne nekoliko miliona radnih mesta u SAD i da se milijarde dolara šalju najgorim zagadjivačima koji ne poštuju životnu sredinu.

Tramp, koji zagovara industriju fosilnih goriva, doveo je u pitanje nauku o klimatskim promenama i ublažio je neke mere za zaštitu životne sredine.

Međutim, Bajden je obećao da će se SAD vratiti sporazumu prvog dana njegovog stupanja na dužnost predsednika u januaru 2021. godine. Tu izjavu su pozdravili mnogi evropski lideri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.