Foto: printscreen/BBC (arhiva)

Američki predsednik Donald Tramp napisao je u sredu na Tviteru da je Kina hakovala mejlove demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, no nije naveo ikakve dokaze niti dodatne informacije.

„Kina je hakovala mejlove Hilari Klinton, među kojima su mnogi tajne informacije. Bilo bi bolje da sledeći korak učine FBI & DOJ, ili će nakon svih njihovih pogrešnih koraka (Comey, McCabe, Strzok, Page, Ohr, FISA itd.) njihova verodostojnost zauvek nestati“, napisao je u tvitu nešto posle ponoći.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je kako nema ništa novo u Trampovim optužbama.

„To nije prvi put da čujemo takve optužbe“, rekla je potparolka ministarstva Hua Chunying.

„Kina je veliki zagovornik sajber sigurnosti i protivi se svim oblicima hakerskih napada“, dodala je.

Američki obaveštajni službenici rekli su da je Rusija orkestrirala hakovanje demokrata radi upletanja u predsedničke izbore 2016, prenosi Hina.

Američka federalna velika porota je u julu optužila 12 ruskih obaveštajaca za hakovanje računarske mreže Hilari Klinton i Demokratske stranke.

Uloga Rusije

Posebni savetnik Robert Miler istražuje rusku ulogu u izborima 2016. i je li kampanja republikanskog kandidata Trampa bila u dosluhu s Moskvom.

Rusija i Tramp u više su navrata opovrgnuli te optužbe.

SAD i Kina vode ogorčeni trgovinski rat carinama na robu vrednu desetina milijardi dolara. Trump, koji je prvi uveo zaštitne mere, nedavno je zapretio uvođenjem carina na sav kineski uvoz u SAD, koji premašuje 500 milijardi dolara godišnje, ako Peking se pristane na znatne promene u svojim politika zaštite intelektualnog vlasništva, subvencijskih programa za industriju te ne počne kupovati više američke robe.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.