Tramp solidaran sa Mej 1Foto: EPA-EFE/THIERRY CHARLIER / POOL

Britanska premijerka Teresa Mej rekla je da će diplomatski predstavnici biti proterani pošto je Moskva odbila da objasni kako je napravljen ruski nervni agens kojim su napadnuti bivši špijun i njegova ćerka u Velikoj Britaniji, pri čemu Moskva poriče odgovornost.

Portparol američkog predsednika Donala Trumpa optužio je Rusiju da podriva sigurnost zemalja širom sveta.

U saopštenju sekretarica za štampu Bele kuće Sara Sanders rekla je da SAD žele da osiguraju da se „ovakav odvratan napad više ne ponovi“ i proterivanje ruskih diplomata iz Velike Britanije opisala kao „pravičan odgovor“.

„Ova najnovija akcija Rusije uklapa se u obrazac ponašanja u kojem Rusija zanemaruje međunarodna pravila, narušava suverenitet i bezbednost zemalja širom sveta i pokušava da deluje subverzivno i diskredituje zapadne demokratske institucije i procese“, rekla je ona.

Bivši šef NATO Anders Fog Rasmusen rekao je za BBC Radio 4 „Danas program“ da je napad bio deo „šire strategije“ Rusije protiv Evrope.

Vreme je da se odgovori produženim sankcijama i merama koje ciljaju pojedince bliske predsedniku Rusije, ocenio je Razmusen, dodajući da će ne pružanje „pune solidarnostie s Velikom Britanijom biti smatrano pobedom Kremlja“.

Mej je rekla da je hemikalija koja je korišćena u napadu protiv bivšeg špijuna Sergeja Skripala (66) i njegove ćerke Julije Skripal (33) identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa koje je razvila Rusija, poznatih pod nazivom Novichok.

Ona je rekla da „nema alternativnog zaključka“ nego da veruje da je Rusija „kriva“ za trovanja.