Foto: EPA-EFE/TOSHIFUMI KITAMURA / POOL

Tramp i prva dama Melanija ukrcali su u predsednički avion na aerodromu Haneda. Na putu za Vašington imaće jedno tehničko sletanje na Aljasci.

Tokom posete, koja je počela u subotu, Tramp je igrao golf sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, uručio kup pobedniku turnira u sumo rvanju i imao čast da bude prvi strani lider koga je primio car Naruhito, na prestolu od 1. maja.

Kako navodi Frans pres, osetljivi pregovori o nastojanjima Vašingtona da Japan dodatno otvori svoje tržište za američke proizvode odloženi su za posle izbora za senat u julu u Japanu.

Ukoliko ne bude bilo dogovora o tome, SAD bi mogle da uvedu potencijalno razorne carine na uvoz japanskih automobila i autodelova.

Medjutim, prisustvo Donalda Trampa i napori domaćina da se oseća dobrodošlo bili su pre svega snažan signal za kineski sve veći uticaj i uporne pretnje Severne Koreje da su SAD i dalje velika sila u Aziji.

Tramp je završio posetu demonstriranjem vojnog aspekta američkog prisustva u Aziji tako što je održao govor na japanskom nosaču aviona a zatim se obratio vojnicima naa američkom vojnom brodu.

Vojno saveznišvo juče je potvrdjeno i najavom da će Japan kupiti 105 američkih višenamenskih borbenih aviona F-35.

Tramp je na kraju posete izjavio saučešće zbog smrti dve osobe u jutrošnjem napadu nožem južno od Tokija.

Povezani tekstovi