Treća doza Moderne nije odobrena u SAD 1foto EPA-EFE/JONO SEARLE

Modernina vakcina trebalo bi da stigne u Srbiju u oktobru, a upravo je ova vakcina, zajedno sa Fajzer-Biontek preporučena da se primi kao treća doza. Stručni tim za imunizaciju Srbije preporučio je da se kao buster doza dobije RNK vakcina, s tim da je navedeno da građani, ako žele, mogu dobiti i neku drugu vakcinu, osim druge doze Sputnjika V.

Zasad Američka agencija za hranu i lekove nije odobrila upotrebu Modernine vakcine za treću dozu. FDA je pre nekoliko dana dala dozvolu da osobe starije od 65 godina, kao i oni koji su zbog svojih bolesti u većem riziku od težeg oblika kovida dobiju Fajzer vakcinu kao buster dozu. Prema rečima Entonija Faučija, stručnjaka za zarazne bolesti, odluka o davanju treće doze Moderne trebalo bi da bude doneta tokom narednih nekoliko nedelja.

Kao i Fajzer i Moderna je prethodnih nedelja isticala da je treća doza potrebna pogotovu za one osobe koje su među prvima vakcinisane. Sredinom septembra kompanija je predstavila svoje podatke iz istraživanja koji govore da se među onima koji su vakcinu primili u ranijem periodu češće dešava proboj imuniteta. Prema tim podacima, među 11.431 osobom koju su primile vakcinu u periodu između decembra i marta bilo je 88 obolelih od kovida 19. Na drugoj strani, među 14.746 ispitanika koji su vakcinu primili između jula i oktobra prošle godine bilo je više slučajeva proboja imuniteta, odnosno zabeleženo je inficiranje 162 osobe.

U obe grupe kod oko 25.000 osoba bilo je samo 19 težih oblika kovida, što govori u prilog tome da vakcina i dalje pruža dobru zaštitu od težih vidova bolesti. Kako je kazao predsednik Moderne Stefan Hog, ključno pitanje je da li će vakcina pružati zaštitu i tokom zime.

Moderna je prethodno podnela zahtev za odobrenje treće doze u Americi navodeći da rezultati njihovog ispitivanja o upotrebi treće doze pokazuju da buster vakcina dovodi do stvaranja veće količine antitela u poređenju sa koncentracijom antitela koja je primećena nakon prve dve doze, naročito među starijima od 65.

Evropska agencija za lekove još uvek nije dala svoje mišljenje o trećoj dozi, iako je veliki broj država članica EU odlučio da započne buster vakcinaciju zbog čega su nabavljene dodatne količine Fajzer-Biontek i Moderna vakcine i to po većoj ceni u odnosu na pređašnje ugovore

Novavaks protiv delta soja

Novavaks i njen partner Serum institut Indije podneli su zahtev SZO za hitno odobrenje svoje vakcine. Novavaks vakcina efikasna je 90 odsto i pruža zaštitu i protiv delta varijante korona virusa, najzaraznijeg dosad soja, tvrde proizvođači. Ako bi SZO dala odobrenje, one bi mogla da postane deo Kovaks programa.

EU kupuje 300 miliona Sanofi Paster/GSK vakcina

Pored vakcina koje se trenutno daju u Evropi bi mogle da počnu da se upotrebljavaju i druga cepiva protiv kovida 19. EK je nedavno je potpisala ugovor sa Sanofijem i GSK-om o kupovini 300 miliona doza njihove vakcine, koju još uvek EMA nije odobrila. Ova vakcina piše Al džazira, „koristi istu tehnologiju na bazi rekombinantnih proteina kao i jedna od vakcina protiv gripa“. „Vakcina će biti povezana s adjuvansom, koji deluje kao podsticaj imunološkom odgovoru, a koju je razvio GSK“, navodi Al džazira.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.