Trgovinama u Beču biće dozvoljeno da rade tek u nedelju pre katoličkog Božića 1Foto: EPA-EFE/ SUSANNE HASSLER-SMITH

Trgovačke radnje u Beču biće otvorene tek u nedelju 19. decembra, piše bečki Kurir.

Zbog lokdauna maloprodaja je ove godine uskraćena za tri šoping subote u adventu (nekoliko nedelja pre Božića) te tradicionalno jak 8. decembar (svetkovina Bezgrešnog začeća).

Otvorena nedelja pre Božića trebalo bi barem donekle trgovcima da nadoknadi pad prometa. Radnici koji se dobrovoljno prijave da rade na ovaj dan će dobiti duplu dnevnicu i dodatni slobodan dan, navodi portal.

Preduslov je naravno da epidemiološka situacija uopšte dozvoli otvaranje. Uredba se takođe ne odnosi na supermarkete i apoteke kojima je i za vreme trenutnog lokdauna dozvoljeno da budu otvorene.

Od ove mere bi trebalo da profitiraju modni trgovci, prodavnice elektronike, prodavnice igračaka te prodavnice nameštaja i knjiga.

„Opcija jednokratnog otvaranja odnosi se samo na one filijale koje su bile zatvorene tokom lokdauna“, pojašnjavaju iz sindikata.

„Uz pomoć ovog posebnog rešenja bi možda donekle mogli ograničiti nastalu ekonomsku štetu za austrijsku trgovinu“, nada se zastupnik trgovaca Rainer Trefelik.

Ipak, ova mera nije predviđena kao uvod u generalnu liberalizaciju radnog vremena prodavnica.

„Jasno nam je da ćemo nastaviti striktno da odbijamo otvaranje trgovine nedeljom, osim mogućeg izuzetka za 19. decembar“, rekao je Martin Milauer, predsednik trgovinskog sektora u sindikatu GPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.