Turneja "Noćnih vukova" 1Foto: www.wikipedia.org/www.volganet.ru, CC BY-SA 3.0

Najveća bajkerska grupa iz Rusije „Noćni vukovi“, koja je poznata po druženju sa predsednikom Vladimirom Putinom i učešću u različitim marševima, počela je svoju turneju pod nazivom „Slovenski svet 2016“.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa, njihovi maratoni u inostranstvu uvek donose podeljena mišljenja.

Dosta ljudi misli da „vukovi“ provociraju javnost i da je njihov cilj demonstracija odlučnosti Rusije u zemljama koje ona smatra sferom svog uticaja.

Kako stoji u saopštenju kluba, trasa „Slovenskog sveta“ prolazi kroz 12 zemalja – Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Bugarsku.

U svakoj od tih zemalja bajkeri će saditi lipe kao „simbol Slovena“. Svako može da se pridruži maratonu, ali od učesnika zahtevaju odgovarajuću fizičku i tehničku pripremu.

Kolona će brojati od 300 do 500 motora. Marš će završiti u slovačkom gradu Nitra.

Podršku bajkerima pružaju Ruska moto-turistička federacija i Slovenački fond za slovensku kulturu.

Kako kažu organizatori, cilj turneje je jačanje saradnje između Rusije i zemalja slovenskog porekla, da se pokaže „želja za ujedinjenjem slovenskih naroda“.

Simbolično je, što je turneja počela na 25. godišnjicu raspada Jugoslavije, kada su Hrvatska i Slovenija proglasile nezavisnost.

„Postoji politika, a postoje ljudi, koji moraju pamtiti svoje poreklo“, kaže jedan od „vukova“ Andrej Bobrovski. On se nada da će ova akcija poslužiti uklanjanju lažnih stereotipa o ruskom narodu.

„Noćni vukovi“ su najveći svetski moto klub sa oko 5.000 članova. Kao organizacija on je nastao 1989. godine, a njihov prvi logo je bio MG – Moto Gang.

U Moskvi su ih smatrali nasilnicima zbog kršenja javnog reda i noćne vožnje bez prigušivača. Bajkeri su sarađivali sa neformalnim rok klubovima i bavili se neformalnom zaštitom poslovanja.

„Noćni vukovi“ imaju više svojih ureda u inostranstvu – Belorusiji, Ukrajini, a i na Balkanu, gde operišu pod motom „Moli se Bogu i drži se Rusije“.

Na njihovoj internet stranici može se saznati o „motohodočašću“ u Srbiji, Grčkoj, Crnoj gori, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji i Bugarskoj.

Na Balkanu su „vukovi“u kontaktu sa patriotskim organizacijama i poznatim ličnostima, poput reditelja Emira Kusturice.

U Srbiji su „Noćni vukovi“ poznati zbog podrške Srbima sa Kosova, anti NATO aktivnostima i humanitarnog rada. Aktivni su i u Makedoniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je „veliki prijatelj“ „Noćnih vukova“, tvrde bajkeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.