Turska lira na novom najnižem nivou, centralna banka ponovo intervenisala 1Foto: Pixabay/1963kafkas

Turska valuta lira je danas pala na novi najniži nivo u odnosu na američki dolar, dan pošto je centralna banka Turske ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu uprkos rastu inflacije.

Pad lire je primorao centralnu banku da ponovo interveniše prodajom deviza, peti put u poslednjih nekoliko nedelja.

Pre današnje intervencije centralne banke, za jedan dolar se moglo dobiti 17,14 lira.

Valuta je potom povratila deo izgubljene vrednosti, ali je i dalje bila oko pet odsto slabija u odnosu na dolar u poređenju sa prethodnim danom.

Turska lira je od početka godine izgubila 55 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Centralna banka je juče objavila da smanjuje referentnu kamatnu stopu sa 15 na 14 odsto, iako je inflacija 21 odsto.

Odluka centralne banke je u skladu sa politikom predesdnika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji tvrdi, suprotno tradicionalnoj ekonomskoj teoriji, da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju.

Erdogan insistira na niskim troškovima zaduživanja kako bi podstakao ekonomski rast, izvoz i investicije, uoči izbora za godinu i po dana.

Turska banka je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu pet odsto, iako centralne banke u drugim zemljama uglavnom dižu kamatne stope kada žele da smanje visoku inflaciju.

Slabljenje lire utiče na rast inflacije u Turskoj koja je ozbiljno narušila kupovnu moć građana. Mnogi od 83 miliona stanovnika Turske jedva sastavljaju kraj s krajem i ne mogu lako da kupe osnovne namirnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.