Turski sud osudio na 27 godina zatvora opozicionog novinara 1Foto: Pixabay/1963kafkas

Turski sud osudio je danas poznatog opozicionog novinara Džana Dindara, koji živi u izgnanstvu u Nemačkoj, na više od 27 godina zatvora, zbog pomaganja terorističkoj grupi i špijunaži, preneli su lokalni mediji.

Sud u Istanbulu proglasio je Dindara, bivšeg glavnog urednika opozicionog dnevnika Džumhurijet, krivim zbog objavlijvanja istraživanja u kome se navodi da turske tajne službe isporučuju oružje islamističkim grupama u Siriji.

Sud je u obrazoženju presude naveo danas da je Dindar osuđen na 18 godina i šest meseci zatvora zbog objave poverljivih informacija i špijunaže povezane sa objavom istrage o oružju datom islamističkim oružanim grupama u Siriji i na osam godina i devet meseci zatvora zbog „pomaganja terorističkoj organizaciji“, u ovom slučaju mreži propovednika Fetulaha Gulena.

Ankara smatra da je Gulen, koji živi u izgnanstvu u Nemačkoj, organizovao porpali puč protiv predsednika Erdogana u julu 2016.

Dindar je u maju 2016. osuđen u prvostepenom sudu na pet godina i šest meseci zatvora zbog otkrivanja državnih tajni, u slučaju koji je izazvao bes predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Tu presudu je 2018. poništio viši sud koji je naložio novo suđenja Dindaru prema optužbama za špijunažu što nosi težu kaznu.

Dindar se sklonio u Nemačku 2016. godine posle svoje prve presude.

U februaru 2016. Erdogan je kritikovao Ustavni sud svoje zemlje navodeći da „ne poštuje“ odluke najviše sudske instance u zemlji koja je dozvolila Dindaru da bude na slobodi dok mu traje suđenje. Prema odluci tog suda Dindar i Erdem Gil, tadašnji šef biroa Džumhurijeta u Ankari, pušteni su tada na slobodu posle više od 90 dana pritvora.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.