Tužioci: Putin naoružao separatiste koji su oborili malezijski avion iznad Ukrajine 2014. 1Foto: EPA-EFE/MAXIM MISHIN

Međunarodni tim istražitelja saopštio je danas da postoje „snažne indicije“ da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio slanje raketnog sistema separatistima koji deluju u Ukrajini i koji su ruskom raketom oborili avion Malezija erlajnsa 2014. godine.

Međutim, članovi istražnog tima saopštili su da nemaju dovoljno dokaza da krivično gone Putina ili bilo kog drugog osumnjičenog.

Tim istražitelja je obustavio svoju osam godina dugu istragu o rušenju Boinga 777, aviona koji je leteo iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru kada je poginulo svih 298 putnika.

Zajednički istražni tim čine stručnjaci iz Holandije, Australije, Malezije, Belgije i Ukrajine. Većina žrtava bili su Holanđani.

Rusija poriče bilo kakvu umešanost u obaranju leta iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine i odbija da sarađuje u međunarodnoj istrazi.

Holandski tužioci su saopštili „da postoje jake indicije da je odluka o naoružavanju separatista raketnim sistemom Buk došla od strane ruskog predsednika“.

„Iako govorimo o jakim indicijama, nema potpunih i ubedljivih dokaza“, rekla je holandska tužiteljka Digna van Boetzelaer, dodajući da je bez ruske saradnje „istraga sada dostigla svoj kraj i da su svi tragovi iscrpljeni“.

Ona je dodala da Putin ima imunitet i da ne bi mogao biti procesuiran u Holandiji.

Tim istraživača pustio je snimak presretnutog telefonskog razgovora tokom koga se, kako su naveli, čuje Putin dok razgovara o sukobu u istočnoj Ukrajini.

Iz holandske policije je saopšteno da je „jasno šta se zaista dogodilo, ali da odgovor na pitanje zašto je avion oboren i dalje ostaje u Rusiji“.

Saopštenje istražnog tima dolazi skoro tri meseca nakon što je holandski sud osudio dvojicu Rusa i jednog ukrajinskog pobunjenika zbog njihove uloge u obaranju aviona.

Sud je oslobodio jednog Rusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.