U Evropi odavanje pošte Davidu Sasoliju 1Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Predsednik Evropskog parlamenta (EP), italijanski socijaldemokrata David Sasoli (Sassoli), koji je umro u 66. godini, ostaće upamćen kao „šampion demokratije“ i borac za Evropu, ocenila je agencija Frans pres.

Sasoli preminuo je tokom noći u onkološkoj bolnici, gde je bio od 26. decembra. Pošto je ranije bolovao od leukemije, prošle jeseni je već bio hospitalizovan zbog upale pluća zbog čega nekoliko nedelja nije mogao da radi.

„Danas je tužan dan za Evropu. Naša Unija gubi strastvenog Evropljanina, iskrenog demokratu i dobrog čoveka“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) u snimljenom govoru, na italijanskom i engleskom jeziku.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je da će nedostajati „njegova ljudska toplina, velikodušnost, ljubaznost i njegov osmeh“.

Nemačka kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da je Evropa izgubila posvećenog predsednika parlamenta, Italija mudrog političara, a Nemačka dobrog prijatelja.

Italijanski premijer Mario Dragi (Draghi) rekao je da je Sasoli bio „simbol ravnoteže, humanosti i velikodušnosti“, dok je premijer Holandije Mark Rute (Rutte) ocenio da je bio „vredan radnik u službi Evrope i vatreni branilac njenih vrednosti i principa“.

Francuske vlasti su opisale Sasolija kao „borca za Evropu, iskrenog i hrabrog branioca demokratije i vrednosti EU Unije“.

Telegrame saučešća uputio je i državni vrh Srbije.

Sasoli je izabran za predsednika Evropskog parlamenta u julu 2019. godine. Međutim, njegov rad je ugrozila epidemija korona virusa tako da su mnoge sednice Evropskog parlamenta održavane onlajn.

Predsednik EP će ostati upamćen i po solidarnosti usred pandemije korona virusa, jer je dao na raspolaganje prazne prostorije EP u Briselu i Strazburu za pripremu obroka za ljude u nevolji kao i za centre za testiranja na korona virus.

Na vest o Sasolijevoj smrti zastave su danas spuštene na pola koplja ispred zgrada evropskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.