U Francuskoj nacionalni praznik Dan pada Bastilje, parada u Parizu u svetlu rata u Ukrajini 1Foto: AP Photo/Christophe Ena

Preletom aviona akrobatske grupe francuskog ratnog vazduhoplovstva (Patrouille de France), koji su tradicionalno obojili nebo u plavo, belo i crveno, počela je danas vojna parada u čuvenoj aveniji Jelisejskih polja u Parizu, povodom državnog praznika, Dana pada Bastilje.

Francuski mediji su naveli da će parada prvi put od kraja Drugog svetskog rata biti održana u svetlu rata u Ukrajini.

„Niko nije očekivao da će se rat vratiti na evropsko tlo, i zbog toga će vojna parada biti u zaista ozbiljnoj atmosferi“, prenela je francuska televizija TF1 i dodala da se Francuskanavikla na mir od kraja Drugog svetskog rata, kao i na činjenicu da nuklearno odvraćanje sprečava rat među narodima.

Ta privatna televizija navela je da je rat u Ukrajini učinio da svet otkrije drugu stranu medalje i da zemlja koja poseduje nuklearno oružje može da napadne drugu zemlju koja ga nema. Posedovanje nuklearnog oružja stoga štiti Rusiju i odvraća Atlantsku alijansu da interveniše na terenu, iz straha da ne izazove nuklearnu kataklizmu, preneo je TF1 predstavljajući program obeležavanja Dan pada Bastilje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) predsedava svečanostima u prisustvu članova vlade i vojske, a sa tribine na Trgu Konkord u društvu visokih državnih zvaničnika prati paradu.

Ovogodišnji slogan parade je „Deljenje plamena“, a očekuje se učešće oko 6.400 ljudi koji će marširati duž avenije Jelisejskih polja, od Trijumfalne kapije do Trga Konkord.

Među učesnicima biće pripadnici kopnene vojske, mornarice, vazduhoplovstva, policije, žandarmerije, vatrogasne službe, konjice, kao i pripadnici Legije stranaca. Parisko nebo će nadletati 65 aviona i 26 helikoptera.

Predviđeno je učešće bretonskog muzičkog ansambla Bagad de Lan-Biue (Bagad de Lann-Bihoue) sa 30 muzičara koji sviraju gajde, udaraljke i druge instrumente. Taj ansambl predstavlja francusku mornaricu na domaćim i međunarodnim događajima.

U delu parade pešadije biće odata počast narodima istočne Evrope, kao i pripadnicima raznih vojnih škola iz cele Francuske.

Makron će po završetku parade oko 13.30 dati intervju najvećim televizijama – TF1 i Frans 2 (France). Njegovo poslednje televizijsko obraćanje bilo je 22. juna, posle drugog kruga parlamentarnih izbora na kojima su njegovi centristi osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu.

Tokom večeri planiran je vatromet kod Alfelove kule. Vatrometi će biti organizovani u mnogim gradovima Francuske.

Praznik se slavi se u znak sećanja na rušenje Bastilje, zloglasne pariske tvrđave – zatvora, 14. jula 1789. To je bio jedan od ključnih trenutaka Francuske buržoaske revolucije.

Pad Bastilje predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga, 26. avgusta 1789, usvojena je Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.