kovid 19Foto: EPA-EFE/ANTONIO DASIPARU

U Italiji će od 15. oktobra svi radnici morati da imaju zelenu kovid propusnicu što podrazumeva dokaz o vakcinaciji, negativan test na koronu ili dokaz da je osoba prebolela korona virus.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), Italija je prva država u Evropi koja uvodi ovu meru.

Po odluci koju je u četvrtak donela italijanska vlada, svi koji ne budu imali propusnicu navodno će se suočiti sa suspenzijom s posla, a i plata im može biti obustavljena posle pet dana.

Mera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj da poveća stopu vakcinacije u zemlji koja je teško pogođena virusom.

Zelena kovid-19 propusnica dostupna je digitalno i na papiru i već je potrebna za ulaz na železničke stanice u Italiji, u bioskope, restorane, teretane i bazene.

Školsko osoblje takođe mora da pokaže propusnicu, zbog čega su, kako se navodi, neki nastavnici vraćeni s posla.

Nakon jučerašnje olduke vlade ti se ovi zahtevi proširuju na sva radna mesta i zaposlene u svim sektorima, uključujući samozaposlene.

Preduzećima i osoblju zaprećeno je kaznama do 1.500 evra ako se utvrdi da zaposleni rade bez važeće zelene propusnice.

Objavljujući odluku minitar zdravlja Roberto Speranca izrazio je uverenje da će nove mere  povećati bezbednost i ojačati kampanju vakcinacije.

U Italiji je do sada potpuno vakcinisano  vgotovo 65 odsto građana ali je broj zaraženih je u porastu, a preovladava delta soj virusa.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Italija je od početka pandemije zabeležila više od 4,6 miliona slučajeva kovida-19 i preko 130.000 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom.

Zelena kovid propusnica prvobitno je uvedena da bi olakšala putovanja unutar EU, ali je nekoliko zemalja uvelo obavezu posedovanja propusnice i iz drugih razloga.

Francuska zahteva zdravstvenu propusnicu za ulazak u restorane, barove, avione i vozove, a među članicama EU koje primenjuju slične šeme su i Austrija i Kipar, prenosi Bi-Bi-Si.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.