Skup protiv antisemitizma u Francuskoj Foto: Beta/AP-Kamil Zihnioglu
Incijativu je pokrenula Socijalistička partija, a jedan od zvaničnika stranke Olivije For pozvao je na skup i predsednika Emanuela Makrona i predsednicu ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen.

Makronov kabinet saopštio je da predsednik neće biti na skupu jer ima obaveza, a sutra je zakazana godišnja večera s predstavnicima Saveta jevrejskih institucija, čiji će domaćin biti francuski predsednik koji će govoriti o antisemitizmu.

For je u izjavi za radio RTL rekao da je uputio poziv svim strankama ali ne i stranci Marin Le Pen, čija je stranka ranije bila žestoko kritikovana zbog izjava o antisemitizmu i rasizmu. Međutim, For je rekao da je liderka dobrodošla na skup ako želi da pruži podršku.

Pored socijalista, na skupu će biti predstavnici vladajuće Republike u pokretu, desničarske stranke Republikanci i radikalne levice Žan-Lika Melanšona.

Antisemitski napadi su prošle godine bili u porastu za 74 odsto, saopštilo je nedavno Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je od 311 dela 2017, prošle godine registrovano 541.

Na to se dodaju i antisemitske uvrede koje su prošlog vikenda upućene Alenu Finkelkrotu, poznatom francuskom intelektualcu jevrejskog porekla. Incident se dogodio na kraju protesta gradjanskog pokreta „Žuti prsluci“.

Na skup će doći pored Olanda i premijer Eduar Filip, predsednik Republikanaca Loran Vokije, ministar prosvete Žan-Mišel Blankije, državni sekretar Gabrijel Atal i bivši ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Skup je zakazan u 19.00 na parisku Trgu Republike. Skupovi će biti organizovani i u nekoliko gradova širom Francuske.

Povezani tekstovi