U Švedskoj uoči izbora raste popularnost ekstremne desnice 1Foto: EPA/ANDERS WIKLUND

Krajnje desna, evroskeptična partija Švedske demokrate prestigla je u anketema po popularnosti vodeću opozicionu partiju, svega nekoliko nedelja pre parlamentarnih izbora u Švedskoj, 11. septembra.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja švedske javne televizije SVT i agencije Novus, Švedske demokrate sada su glavni suparnik vladajućoj manjinskoj koaliciji koju predvodi Švedska socijaldemokratska partija premijerke Madgalene Anderson.

Prema toj anketi, Švedske demokrate uživaju popularnost 21,5 odsto birača, u odnosu na 17,4 odsto koliko ih podržava opozicionu liberalno-konzervativnu Umerenu partiju. Vladajuće socijaldemokrate uživaju naklonost 27,8 odsto učesnika ankete, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Ipak, lider Švedskih demokrata Džimi Akeson je, na pitanje o izgledima da postane primijer, rekao da ne želi da govori o tome pre izbora.

U intervjuu za švedski radio P3 on je odbio da kaže i da li će, u slučaju da njegova stranka pobedi na izborima tražiti da postane šef vlade, kao i da li će Švedske demokrate učestvovati u nekoj eventualnoj budućoj desničarskoj vladi.

„Mislim da u ovom trenutku ne treba da sedim i povlačim neke crvene linije kako vlada treba da izgleda. Odluku o tome treba da donesemo posle izbora. Da je po meni, bio bi u većinskoj vladi, ali neću moći da to uradim sam“, rekao je Akeson.

U švedskom parlamentu trenutno sede poslanici četiri partije leve orijentacije i četiri partije desnice, što povećava izglede da će sastav buduće izvršne vlasti biti plod pregovora.

Lider opozicione Umerene partije Ulf Kristerson ranije je odbacio mogućnost da neka partija ekstremne desnice uđe u eventualnu buduću vladu desnog centra, ali je ipak ostavio otvorena vrata za neku vrstu saradnje sa Švedskim demokratama.

„Želim da im dam ozbiljan uticaj o čemu ćemo se dogovoriti pre izbora vlade. Da imamo zajedničku viziju šta želimo da postignemo i da imamo konkretne ciljeve“, rekao je Kristerson za švedski dnevnik DN.

Ankete sugerišu i da će ishod izbora u Švedskoj biti veoma tesan, posto razlika između bloka levih stranaka i bloka desnice iznosi svega 0,3 odsto.

Progoze su da bi vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelene partije, Partije levice i Partije centra mogla da osvoji 49,6 odsto glasova, a desni blok, koji čine umerenjaci, demohrišćani, libarali i krajnje desne Švedske demokrate 49,3 odsto.

Izraženo u mandatima, to bi značilo da bi stranke levo od centra imale samo jednog poslanika više u parlamentu kojii ima 149 mesta.

Švedskim demokratama, koje su osnovane 1988. godine kao naslednik Švedske partije, pripisuju se ekstremni nacionalizam, ksenofobija, antimigrantska politika i antiglobalizam. U početku, idelogija  te partije se zasnivala na švedskom fašizmu i teorijama belačke suprematije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.