U vazdušnim napadima u Iraku ubijeno devet pripadnika Islamske države 1EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Devet pripadnika Islamske države, uključujući četvoro Libanaca, ubijeno je u vazdušnim udarima u Iraku, izvedenim kao odmazda za raniji napad ekstremista na vojne kasarne, objavili su danas zvaničnici.

Naoružani pripadnici Islamske države u Iraku upali su 21. januara u kasarne u planinskoj oblasti Al Azim kod grada Bakube i ubili stražara i 11 vojnika na spavanju.

To je bio jedan od najsmrtonosnijih napada Islamske države poslednjih nedelja a dogodio se u vreme jačanja nasilje koje izaziva strahovanje da ta ekstremistička grupa ponovo jača.

Portparol šefa iračke komande rekao je da su njihove vojne snage identifikovale ćeliju koja je iza tog napada dok su se njeni članovi skrivali u Al Azimu severno od Bagdada.

Izvedena su tri vazdušna napada u kojima je ubijeno devet ekstremista, rekao je on.

Jedan bezbednosni zvaničnik rekao je za AP da su četvoro ubijenih bili Libanci, iz severnog grada Tripolija.

Iračke antiterorističke jedinice danas su sprovele kampanju inspekcije u sedam zatvora u Iraku u kojima su zatvoreni ekstremisti Islamske države. Inspekcija su izvršene  posle napada Islamske države na zatvor u severoistočnoj Siriji, koji je trajao više od nedelju dana i u kome je za sada neutvrđen broj osumnjičenih pobegao, navele su protivterorističke jedinice u saopštenju.

Islamska država je u velikoj meri poražena u Iraku 2017. godine. Zadat joj snažan udarac 2019. godine kada je izgubila svoju poslednju teritoriju u jugoistočnoj Siriji u vojnoj kampanji predvođenoj SAD-om u saradnji sa sirijskim kurdskim snagama.

Međutim, hiljade naoružanih osoba sakrilo se u pustinji i nastavljaju da izvode napade na bezbednosne snage uglamom bombama postavljenim pored puta i otvaranjem vatre na vojne konvoje ili kontrolne punktove i u Iraku i u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.