Foto:WILL OLIVER/ EPA-EFE

“Usluga koju obezbeđuje Uber koji povezuje pojedince s neprofesionalnim vozačima spada u usluge u oblasti saobraćaja. Zato države-članice mogu da propišu uslove pružanja te usluge”, saopštio je Evropski sud pravde.

Uber, koji se sukobljavao s lokalnim i nacionalnim nadzornim organima u Evropi još od kada se aktivirao pre šest godina, tvrdio je da je on prosto digitalna aplikacija koja služi kao posrednik između vozača i stranaka koje traže prevoz, tako da za njega treba da važe pravila EU za onlajn usluge.

Najviši sud EU je doneo ovakvu presudu pošto je udruženje profesionalnih taksi vozača u Barseloni uložilo žalbu u kojoj se navodi da su aktivnosti Ubera u Španiji ekvivalent obmanjujućoj praksi i nefer konkurenciji, pošto Uber koristi neprofesionalne vozače, što je usluga koju Uber naziva UberPOP. ECJ je saopštio da Uber “ima odlučujući uticaj na uslove pod kojima vozači pružaju svoju uslugu” i da bez mobilne aplikacije Uber “osobe koje žele da se voze po gradu neće koristiti usluge koje pružaju ti vozači.”

Sudska presuda najverovatnije neće imati direktan uticaj na poslovanje Ubera u Evropi, gde kompanija već posluje u skladu s lokalnim zakonima o saobraćaju i gde je smanjila upotrebu nelicenciranih usluga kao što je UberPOP, piše Rojters. “Presuda neće promeniti stvari u većini zemalja EU gde već poslujemo u skladu sa zakonom o saobraćaju”, navodi se u saopštenju portparolke Ubera. “Kako je rekao naš izvršni direktor, prikladno je regulisati usluge kao što je Uber, tako da ćemo nastaviti dijalog s gradovima širom Evrope. To je pristup koji ćemo usvojiti da bismo omogućili da svako dobije pouzdanu vožnju na pritisak dugmeta.”