Ukrajina proglasila ratno stanje 1Foto: FoNet/AP

Savet za nacionalnu bezednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede ratno stanje na teritoriji cele zemlje u trajanju od 60 dana, preneo je Sputnjik.

Tu odluku u ponedeljak treba da potvrdi Vrhovna rada. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko na sednici Saveta je rekao da uvođenje ratnog stanja neće značiti da će Ukrajina voditi bilo kakve ofanzivne akcije, već isključivo dejstva za odbranu svoje teritorije i zaštitu bezbednosti građana. On je istakao da neće biti ni promene položaja ukrajinske vojske na liniji razgraničenja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kao ni u drugim krajevima zemlje.

Porošenko je naglasio i da proglašenje ratnog stanja ne podrazumeva ograničenja prava i sloboda građana. Prema njegovim rečima, ratno stanje u zemlji ne znači da Kijev odustaje od političko – diplomatskog rešavanja ukrajinske krize. Ukrajina će, kako je rekao, ispunjavati odredbe Minskog sporazuma i sve druge međunarodne obaveze. Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) prethodo je danas saopštila da su zadržani ukrajinski vojni brodovi „Berdjansk“ „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, zbog toga što su presekli granicu sa Rusijom, i da je u toj akciji ruska vojska upotrebila vatreno oružje.

Kako se navodi u saopštenju, urajinski brodovi nisu uspunili zahteve brodova koji su ih pratili i izvršili su opasne manevre. Navodi se i da je trojci ranjenih ukrajinskig vojnika pružena sva neophodna medicinska pomoc´ i da oni nisu životno ugroženi, a protiv članova posade zadržanih brodova podignuta je optužnica zbog narušavanja granice Rusije. FSB ukazuje da je Ukrajina veoma dobro upoznata sa procedurom prolaska vojnih brodova kroz teritorijalne vode Ruske Federacije i kroz Kerčki moreuz i podseća da se’ta procedura redovno korsti prilikom prolaska komercijalnih brodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.