Foto: CLEMENS BILAN/ Epa

Ili da to ne učini makar za sada. Makron je u trodnevnoj poseti Sjedinjenim Državama od ponedeljka.

U petak će s istim ciljem Trampu doći nemačka kancelarka Angela Merkel, da pojača Makronovu poruku iako s američkim šefom države nije bliska koliko francuski predsednik – primećuje Njujork tajms.

Dopisnik Ziddojče cajtunga (SZ) iz Vašingtona piše da postoji nada da će Tramp „čuti“ Makrona. Francuski predsednik američkom ide niz dlaku „znajući šta ovome treba: pažnja i pohvala. Trampu je od zajedničkih interesa važnije da postoji hemija“. U intervjuu Foksu uoči posete, Makron je hvalio navodna Trampova dostignuća u ekonomiji. Razgovori o iranskom nuklearnom programu najteži su deo Makronove misije, navodi se u minhenskom listu.

Francuz je svog temperamentnog domaćina još, kako se očekuje, trebalo da pokuša da ubedi da je pariski sporazum o klimi dobar za sve. A Tramp smatra da je globalno zagrevanje glupost. Dalje, Makron je želeo da utiče na Trampa da promeni svoju odluku o povlačenju 2000 američkih vojnika iz Sirije, jer će to, smatra, značiti prepuštanje Sirije Rusiji i Iranu. Najzad, francuski lider želi da odgovori američkog od uvođenja carina zemljama Evropske unije.

U međuvremenu, iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je Trampa da ne napušta nuklearni dogovor sa Teheranom potpisan sa svetskim silama 2015, da se ne bi suočio sa „ozbiljnim posledicama“.

Tramp je ranije naveo da, ukoliko evropski saveznici ne utvrde, kako je rekao „užasne mane“ sporazuma do 12. maja, on će obnoviti ekonomske sankcije Iranu, koje bi bile težak udarac za sporazum.

Druge sile potpisnice dogovora – Rusija, Kina, Nemačka, Britanija i Francuska – sve su za to da sačuvaju sporazum kojim je obuzdan iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

„Kažem svima u Beloj kući da će iranska vlada oštro reagovati ako SAD ne održe svoja obećanja“, kazao je Rohani u živom obraćanju na državnoj televiziji. „Ako neko izda dogovor trebali bi da znaju da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama. Iran je spreman na sve moguće situacije“.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je u ponedeljak da se slaže sa kineskim kolegom da bi Moskva i Peking trebalo da spreče pokušaj SAD da sabotira nuklearni dogovor.