Uoči priprema za Paradu ponosa u Oslu dve osobe ubije, 21 osoba povređena, uhapšen napadač norveški državljanin iranskog porekla 1foto EPA-EFE/HAKON MOSVOLD LARSEN NORWAY OUT

Dve osobe su stradale a 21 je povređeno noćas u pucnjavi u Oslu koji se priprema za godišnju Paradu ponosa, saopštila je policija.

Pucnjava se dogodila ispred bara u centru norveške prestonice, koji je popularan među pripadnicima LGBT zajednice, rekli su svedoci.

Osumnjičeni za napad je uhapšen, a policija, kako je saopštila, ne veruje da je bilo koja druga osoba umešana.

Istražitelji su naveli da je posle oružanog napada na tri različite lokacije u centru Osla uhapšen 42-ogodišnji norveški državljanin iranskog porekla.

Uzbuna od terorističkog napada podignuta je na najviši stepen.

Vršilac dužnosti šefa Policijske bezbednosne agencije (PST) Roger Berg napad je okarakterisao kao „ekstremni islamistički teroristički akt“. On je dodao da osumnjičeni ima „dugu istoriju nasilja i pretnji“, kao i probleme sa mentalnim zdravljem.

Berg je rekao da je PST osumnjičenog prvi put uočio 2015. godine. Služba je razmatrala mogućnost da je postao ekstremista i da je bio deo islamističke mreže.

Organizatori Parade ponosa otkazali su događaj prema savetu policije, ali su desetine ljudi ipak prošetale kroz glavni grad Norveške.

Motiv još uvek nije poznat a nije jasno da li je pucnjava imala bilo kakve veze sa Paradom ponosa koja bi trebalo da se održi danas u Oslu.

„Policija je u kontaktu sa organizatorima parade. Kontinuirano će se procenjivati koje mere policija treba da preduzme da zaštiti taj dogadjaj i da li ovaj incident uopšte ima veze sa paradom“, saopšteno je.

U pucnjavi je 14 osoba povređeno, od kojih je njih osam prevezeno u bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.