Vašington pozvao Rijad da raskrinka jedinicu odgovornu za ubistvo Kašogija 1Foto: EPA-EFE/Erdem Sahin

Američke vlasti pozvale su večeras Saudijsku Arabiju da raskrinka elitnu jedinicu blisku prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu zbog uloge u ubistvu novinara Džamala Kašogija. 

„Pozivamo Saudijsku Arabiju da raskrinka tu grupu i usvoji institucionalne reforme, kao i kontrolne mehanizme kako bi se osiguralo da aktivnosti i operacije protiv neistomišljenika prestanu“, izjavio je portparol američke diplomatije Ned Prajs (Price).

SAD optužile su prestolonaslednika da je dao odobrenje za ubistvo saudijskog novinara 2018. godine.

SAD nisu uvele sankcije protiv prestolonaslednika kako bi se izbegao prekid diplomatskih odnosa dve zemelje. Međutim, SAD su uvele sankcije protiv bliskih Muhamedu ben Salmanu i jedinice za brze intervencije, odnosno elitne jedinice zadužene za zaštitu prestolonaslednika.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post (The Washington Post), 2. oktobra 2018. ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i odatle nikada nije izašao.

Ubili su ga ljudi povezani sa saudijskim princom. Njegovo telo je raskomadano i nije pronađeno.

Rijad je priznao da je Kašogi „ubijen greškom“ i da su to učinili odmetnici, a ne princ.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vašington pozvao Rijad da raskrinka jedinicu odgovornu za ubistvo Kašogija”

  1. Uopste nisam rusofil ali uvesti sankcije zbog jedne presude od 2,5 godine prinudnog rada ovoj drzavi a Saudijskoj Arabiji nista zbog ubistva i komadanja tela u konzulatu u Istanbulu, ipak nije normalno! Dokle ce se primenjivati dvostruki arsini? Nista nije civilizovanije ni Dubaiju u UAE iako su materijalno bogati ali mentalno u srednjem veku! Nasi „prijatelji“!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.