ruski novinariFoto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski novinar Mihail Afanasjev iz Abakana u Sibiru je zatvoren prošle godine zbog pisanja o maloj grupi nacionalnih gradista koji su odbili da se bore u Ukrajini.

Ali, Afanasjev ostaje prkosan, dok lokalne pristalice doniraju hiljade dolara da bi platile novčane kazne koje su mu određene zakonom, piše Gardijan.

„Dužnost je svog čoveka svojim delovanjem proširi horizont slobode tako da se svetlost slije i preplavi tamu“, napisao je Afanasjev, dok je bio u pritvoru pred suđenje, u jednom pismu svojim pristalicama.

„Veoma bih voleo da mi pišete! To mi mnogo pomaže. Samo želim da budem novinar, veran svojoj profesiji do kraja, i da branim njene vrednosti“, poručio je on.

Nezavisno novinarstvo u Rusiji bilo je u opasnosti da tokom protekle godine poklekne i propadne pod težinom novih zakona koji kriminalizuju „lažne vesti“ i izveštavanje o ratu, što, čini se, diskvalifikuje najveći deo poštenog izveštavanja.

Početkom marta, mediji kao što je Eho Moskve su zatvarani, a čak i mnoge međunarodne medijske grupe morale su da obustave izveštavanje iz Moskve kako ne bi rizikovale da njihovi novinari budu zatvoreni.

Ali, Afanasjev i stotine drugih nezavisnih novinara su ostali u Rusiji, nastavljajući da izveštavaju o novostima i pružajući iznenađujući nivo uvida u pogrešne korake ruske vojske, efekte prve mobilizacije u Rusiji od Drugog svetskog rata i stalno rastući stisak moći predsednika Vladmira Putina.

Krivični slučajevi u česti, a među njima je novinarka Marija Ponomarenko, koja je ove sedmice osuđena na šest godina zatvora zbog posta o bombardovanju dramskog pozorišta u Mariupolju.

„Ni jedan totalitarni režim ne deluje onoliko snažno kao pred kolaps“, rekla je ona u svom završnom govoru na sudu.

Deo medijskih kuća na terenu, od kojih su mnoge otvorene nakon što je rat počeo, nastavljaju da pružaju uvide u najmračnije kutke Rusije.

Jedna od njih, pod imenom Nju tab, uspela je ove sedmice da se inflitrira u ruski vojni grad u kojem je šest mobilisanih vojnika preminulo u epidemiji alkoholizma.

A kada je jedan projektil pogodio tehnički koledž koji su ruski vojnici koristili na istoku Ukrajine na novogodišnji dan, nezavisni mediji u Rusiji su brzo uspeli da ustanove da je broj poginulih viši nego što je zvanično priznato, upskor tome što je na rođake preminulih vršen pritisak da ništa ne govore.

„Porodice su uplašene. Oni mogu najviše da izgube (ako progovore). To je najteža priča o kojoj sam ikada izveštavao“, rekao je jedan lokalni novinar.

Neki su odabrali bezbedniju opciju i otišli u egzil.

Više od hiljadu novinara je otišlo iz Rusije okom prvih sedmica rata, što je deo ogromnog egzodusa u kojem su stotine hiljada Rusa pobegle iz zemlje tokom protekle godine.

Među njima su novinari sa TV Rejn (Dožd), poslednje nezavisne televizijske stanice u Rusiji, čije su kancelarije i veb sajt bili predmet racije u prvim danima invazije.

TV Rejn je najpre imala sedište u Letoniji, ali su novinari ove medijske kuće bili primorani da se ponovo presele.

Holandija je zatim ovoj TV stanici odobrila petogodišnju dozvolu za emitovanje , a njeni novinari sada rade u jednom studiju u Amsterdamu.

„Ovo je četvrti put da sam se preselio od početka rata. Svaki put moram da krenem ispočetka“, rekla je za Gardijan jedna voditeljka TV Rejn, ukrcavajući se na voz za Amsterdam pri povratku sa koncerta ruske pevačice Elizavete Girdimove, poznate kao Monetočka.

„Ali ne smem previše da se žalim. Moramo da nastavimo da radimo svoj posao. Bar imam gde da živim i niko ne bombarduje moju kuću“, kaže ona.

Oni nisu jedini Rusi koji su našli utočište u glavnom gradu Holandije.

Početkom ovog meseca, nekoliko stotina mladih Rusa okupilo se u maloj koncertnoj dvorani u Harlemu, gradu u blizini Amsterdama, da vide Monetočku.

Monetočka (24) je postala senzacija 2016. zahvaljujući nizu pesama sa dovitljivim, ironičnim stihovima o životu tinejdžera u današnjoj Rusiji.

Od tada je postala jedno od najprepoznatljivijih lica Generacije P, koju čine mladi Rusi koji su živeli samo pod jednim liderom, Putinom.

„Znam da mnogima ovde danas kao i meni nedostaje naš dom“, rekla je Monetočka okupljenim obožavateljima na početku svirke.

Kao i većina prisutnih u koncertnoj dvorani, Monetočka je emigrirala ubrzo pošto je rat počeo.

Njeni stihovi o tinejdžerskom besu sada su pomešani sa prkosnim antiratnim porukama.

monetočka
Foto: Wikipedia/Okras

Na koncertu u Harlemu, predvodila je gomilu ljudi u glasnim uzvicima „Ne ratu, ne ratu“ tokom jedne od svojih pesama koje su postale hitovi.

Monetočkin novi artistički pravac je propisno primećen u Moskvi.

Prošlog meseca, rusko ministarstvo pravde je pevačicu proglasilo „stranim agentom“, što je oznaka sa upadljivim konotacijama „narodnog neprijatelja“ iz sovjetskog doba.

Monetočka je pripadnica rastuće grupe ruskih popularnih umetnika koji su bili primorani da odu iz zemlje zbog svojih stavova.

Njihov egzodus se poredi sa intelektualnom emigracijom nakon boljševičke revolucije 1917, kada su stotine pisaca, pesnika i slikara otplovile iz Rusije u inostranstvo, što je postalo poznato pod nazivom „brodovi filozofa“.

Kada se koncert u Harlemu završio, mala grupa mladih se okupila ispred.

„Osećam se manje usamljenim kada idem na koncerte poput ovog. Važno je da se okupljamo da zajedno pokažemo naše protivljenje ratu, čak i ako to ne promeni ništa u Rusiji“, kaže Pavel, 25-godišnjak koji je otišao iz Moskve pre godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.