Rusija osudila na zatvor poznatog novinara 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Istaknuti ruski novinar Aleksandar Nevzorov osuđen je u sredu u odsustvu na osam godina zatvora nakon što ga je moskovski sud proglasio krivim za širenje „lažnih vesti“ o ruskoj vojsci.

Istražitelji su prošle godine pokrenuli postupak protiv Nevzorova zbog objava na društvenim mrežama u kojima je optužio ruske oružane snage za namerno granatiranje porodilišta u ukrajinskom gradu Mariupolju, za koji je Moskva rekla da je lažna vest. Sud je u saopštenju naveo da će kaznu izdržavati u kaznenoj koloniji ako se ikada vrati u Rusiju, a zabranjeno mu je i upravljanje internet sadržajima četiri godine.

Nevzorov, koji vodi Jutjub kanal sa skoro 2 miliona pretplatnika, nazvao je istragu protiv njega smešnom i napustio je zemlju sa suprugom prošlog marta. Ukrajina mu je dala državljanstvo u junu nakon što je javno osudio rusku invaziju, nazivajući rat „zločinom“, a Ukrajinu njegovom žrtvom.

Osam dana nakon invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija je usvojila zakon kojim se predviđaju kazne zatvora do 15 godina za one koji su osuđeni za namerno širenje „lažnih” vesti o ruskoj vojsci. Rusija je od tada blokirala pristup novinskim sajtovima koji objavljuju sadržaj koji nije u skladu sa zvaničnim stavom Moskve o sukobu, dok su desetine ruskih i međunarodnih novinskih kuća napustile zemlju, prenosi hrvatski N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.