Foto: EPA EFE SHAHZAIB AKBER

„Odlučio sam da otkažem takmičenje kako bih izbegao moguće žrtve islamskog nasilja. Ovde se ne radi samo o meni. Oni ne vide samo mene kao metu, već i celu Holandiju“, rekao je Vilders.

Stotine demonstranata marširalo je proteklih dana ulicama glavnog pakistanskog grada Islamabada preteći da će blokirati grad ukoliko zemlja ne prekine diplomatske veze s Holandijom zbog takmičenja u izradi blasfemičnih karikatura. Holandska Vlada se ranije distancirala od takmičenja, a premijer te zemlje Mark Rute je objasnio da Gert Vilders nije član Vlade.

„Takmičenje nije proizvod Vladine inicijative“, rekao je Rute na konferenciji za medije održanoj ranije ove sedmice. Sredinom maja, čelnik radikalno desničarske i evroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Vilders je najavio da će u zgradi holandskog Parlamenta biti održano „takmičenje u crtanju karikatura o proroku Muhamedu“.

„Ugrožena je sloboda mišljenja, posebno protiv islama. To nikad ne možemo prihvatiti. Zbog toga ću sa svetski poznatim karikaturistom Bošhom Fostinom ove godine u Predstavničkom domu održati takmičenje u crtanju karikatura na temu Muhameda“, napisao je Vilders na društvenim mrežama.

Pojedini holandski mediji tada su navodili da bi Vilders tako mogao da iskoristi pravo koje imaju poslanici da jednom godišnje u zgradi Parlamenta organizuju određenu aktivnost.