Više od 2.000 kilometara nove pruge pušteno u rad u Kini u prvoj polovini 2022. 1Foto: BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Ukupno 2.043,5 kilometara novih železničkih pruga pušteno je u rad širom Kine u prvoj polovini ove godine, saopštila je kompanija Čajna stejt rejlvej grup (Čajna rejlvej).

Tokom tog perioda, obim tereta koji se prevozi kineskom železnicom porastao je 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na oko 1,95 milijardi tona, navodi se u finansijskom izveštaju kompanije Čajna rejlvej, prenosi agencija Sinhua.

U prvoj polovini godine, kineska železnica je imala 787 miliona putničkih putovanja, što je pad od 42,8 odsto zbog sporadičnog širenja zaraze korona virusom, navodi Čajna rejlvej.

Broj polazaka teretnih vozova od Kine ka Evropi porastao je u prvoj polovini godine dva odsto u odnosu na isti period prethodne, na 7.514. Vozovi su prevezli onoliko robe koliko može da stane u 724.000 brodskih kontejnera, što je povećanje od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Obim železničkog teretnog transporta kroz Novi međunarodni trgovački koridor kopno-more skočio je 33 odsto, na 379.000 brodskih kontejnera, saopštila kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.