Azovstal MariupoljFoto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Više od 260 ukrajinskih vojnika evakuisano je iz opkoljene čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maliar.

„53 teško ranjena (vojnika) evakuirana su iz Azovstala“, rekla je Maliar u saopštenju, prenosi AFP. Vojnici su odvedeni u bolnicu.

Još 211 izvučeno je kroz humanitarni koridor u Olenivku, dodala je.

Ranije je svedok za Rojters rekao da je pet autobusa i oklopni transporter koji su prevozili ukrajinske vojnike iz Azovstala stiglo u Novoazovsk.

“Svi evakuirani iz Azovstala vratit će se kući kroz razmenu,” rekla je Maliar, prenosi Rojters. Ona je takođe dodala da ukrajinska vojska radi na tome da spasi ostatak snaga koje se nalaze unutar Azovstala.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kako se nada da će životi vojnika koji brane opkoljenu čeličanu Azovstal biti spaseni.

„Nadamo se da ćemo uspeti spasiti živote naših momaka“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. „Među njima ima i teško ranjenih. Primaju negu. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji.“

Oba grada u koje su odvedeni ukrajinski vojnici se sada nalaze pod kontrolom separatista koje podržava Rusija i koji drže delove istočne Ukrajine od 2014. godine.

Ranije je svedok Rojtersa izvestio da je desetak autobusa napustilo čeličanu i rečeno je da je u Azovstalu ostalo oko 600 vojnika.

Dok su ruske snage gađale Mariupolj gotovo dva meseca, pojedini civili i ukrajinski borci potražili su utočište u pogonima Azovstal – ogromnoj fabrici iz sovjetskog doba koja je napravljena sa lavirintom bunkera i tunela kako bi izdržala napad, piše RSE.

Ukrajinska jedinica koja se nalazila ispod čeličane u razorenom Mariupolju ranije u ponedeljak je saopštila kako njen garnizon ispunjava naredbe za spasavanjem života vojnika, što je, kako navodi Rojters, očiti pokazatelj da se opsada bliži kraju.

Borbe oko Azovstala u razrušenom Mariupolju simbolizovale su ukrajinski otpor ruskoj invaziji. Većina civila koji su potražili sklonište u ogromnoj fabrici iz sovjetskog doba evakuisani su ranije ovog meseca.

„Kako bi spasili živote, celi garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovedništva i nada se podršci ukrajinskog naroda“, objavili su iz Azov puka na društvenim mrežama.

U videu objavljenom uz post jedan od viših zapovednika Denis Prokopenko rekao je da je glavno shvatiti sve rizike.

“Da li postoji plan B, da li ste predani tom planu koji mora omogućiti ispunjavanje dodeljenih zadataka i sačuvati živote i zdravlje osoblja?”

Dodao je da se radi o najvećem nivou nadzora nad vojskom. “Tim više kada vašu odluku potvrdi najviše vojno zapovedništvo.”

Video je objavljen samo nekoliko sati nakon što je Rusija saopštila da su pristali na evakuaciju ranjenih ukrajinskih vojnika u medicinsku ustanovu u grad Novoazovsk koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Ukrajina procenjuje da je na desetine hiljada civila poginulo u Mariupolju tokom višemesečne opsade ruskih snaga koje su uništile luku na Azovskom moru. Pre rata Mariupolj je imao oko 400.000 stanovnika.

Poslednji branioci grada, uključujući mnoge koji su ranjeni, sedmicama se nalaze unutar bunkera ispod Azovstala, jedne od najvećih čeličana u Evropi. Oni su u aprilu odbili ponudu Rusije da se predaju.

Mariupolj, luka na Azovskom moru, pretrpela je najrazornije borbe u ratu u Ukrajini. Osvajanje Mariupolja bi dalo Moskvi poveznicu između poluostrva Krima, kojeg je Rusija nelegalno amnestirala 2014. godine i regija u istočnoj Ukrajini koje vode separatisti koje podržava Rusija.

Kijev kaže kako je verovatno na desetine hiljada ljudi ubijeno u Mariupolju od početka ruske invazije 24. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.