Vrhovni sud SAD otvorio put za objavu Trampovih poreskih prijava 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Vrhovni sud SAD je u utorak prokrčio put Službi za unutrašnje prihode (IRS) da objavi poreske prijave bivšeg predsednika Donalda Trampa u Komitetu Predstavničkog doma Kongresa SAD, u kojem većinu imaju demokrate.

Kako ukazuje CNN, inicijativa Suda predstavlja veliki gubitak za Trampa, koji je godinama pokušavao da zaštiti objavu svojih poreskih prijava i trenutno je predmet više istraga.

Nije bilo zabeleženih neslaganja između sudija.

Trampov pravni tim stalno pokušava da njegove poreske prijave drži u tajnosti i obratio se Vrhovnom sudu, koga čine tri sudije koje je imenovao Tramp, nakon što je izgubio parnicu na nižem nivou pravosuđa.

Glavni sudija Džon Roberts, koji nadzire niži sud koji je izdao naređenje u Trampovoj parnici, 1. novembra je privremeno odložio sudski poziv, verovatno da bi sudije dobile još vremena da razmotre slučaj, piše CNN.

Ričard Nil, predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za načine i sredstva, demokrata iz Masačusetsa, prvi put je tražio od IRS-a 2019. da objavi poreske prijave, a agencija pod upravom Trampove administracije je isprva odbila da to uradi.

Sudski proces se odvijao sporo do 2021. kada je pod Bajdenovom administracijom Ministarstvo pravde promenilo pravni stav i zaključilo da je IRS u obavezi da postupa u skladu sa zahtevom Komiteta.

Jedan sudija koga je imenovao Tramp presudio je u korist Predstavničkog doma krajem prošle godine, a Okružni apelacioni sud u Vašingtonu je odbio da poništi tu presudu i nedavno je kompletan žalbeni sud odbio da preuzme slučaj.

Sud je smatrao da je zahtev za dokumentima služio legitimnoj zakonskoj svrsi da se sagledaju poreski zakoni, pošto se odnose na aktuelnog predsednika i odbacio je Trampov argument da je navedena svrha samo izgovor da se sakrije politička kalkulacija.

„Znali smo koliko je naš argument snažan, držali smo kurs, sledili savete advokata i konačno, naš argument je potvrdio najviši sud u zemlji“, naveo je Nil u saopštenju nakon presude. „Od Velike povelje slobode je podržavan princip nadzora i danas nije drugačije. To je iznad politike i Komitet će sada sprovesti nadzor koji tražimo poslednje tri i po godine.“

Portparol Ministarstva finansija je rekao za CNN u utorak uveče da će postupati „u skladu sa odlukom Apelacionog suda“.

Nije bilo odmah poznato kada će Komitet primiti dokumenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.