Zaev nije prihvatio ostavke ministra zdravlja i njegovog zamenika zbog požara u kovid bolnici 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas  da nije prihvatio ostavke ministra zdravlja i njegovog zamenika koje su ponudili posle požara u kovid bolnici u Tetovu u kojem je poginulo 14 osoba.

Zaev je odluku saopštio popodne na konferenciji za novinare, nakon što je jutros objavljen forenzički izveštaj policije u kojem se navodi da je požar izazvao kratki spoj na produžnom kablu defibrilatora, na koji je bio priključen i punjač za mobilni  telefon i još jedan uređaj.

„Pažljivo sam pročitao nalaze veštačenja istražitelja u tetovskoj modularnoj bolnici, koji su objavljeni danas. Na osnovu tih i prethodno dobijenih informacija želim da obavestim javnost da nema razloga da se politička ili menadžerska odgovrnost locira na ministra zdravlja Venka Filipča i njegovog zamenika Ilira Hasanija, koji su iz moralnih razloga podneli ostavke koje su čekale moju odluku“, rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je rekao da će se o eventualnoj grešci izazvanoj ljudskim faktorom oglasiti nadležni organi, ističući da Filipču i Hasaniju daje poverenje da nastave da vode zdravstveni sistem.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče i njegov zamenik Ilir Asani su ostavke ponudili dva dana posle požara, uz obrazloženje da to rade iz moralnih razloga, ali je Zaev tada saopštio da će o njima odlučiti nakon rezultata istrage. Ostavke su tada podneli i direktor i ekonomski direktor Bolnice u Tetovu.

U požaru koji se dogodio 8. septembra uveče u montažnom modularnom centru Kliničke bolnice u Tetovu poginulo je 14 osoba, od dve, prema početnoj istrazi, nisu bile hospitalizvane, već članovi porodica pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.