Zaharova: Zapad sebi "puca u glavu" ograničavanjem uvoza ruskog gasa i nafte 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je juče saopštila da Zapad „puca sebi u glavu” u pokušaju da ograniči energetski uvoz gasa i nafte iz Sibira zbog sukoba u Ukrajini, za razliku od Kine koja povećava isporuke energenata.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se strateško partnerstvo sa Kinom odupire pokušajima Zapada da seje razdor, dok su SAD i njihovi evropski saveznici uništavali svoje odnose sa Moskvom.

„Zalihe energije stalno rastu: Kina zna šta želi i ne želi da puca sebi u nogu. Dok su zapadno od Moskve pucali sebi u glavu“, rekla je Zaharova novinarima. „Zapad se izolovao od nas“, rekla je ona, a prenose Vijesti.

Ona je rekla da je EU bila „samoubilačka“ u pokušaju da diverzifikuje uvoz energije i isključi Rusiju, koja je snabdevala Nemačku još od Hladnog rata.

Zaharova je rekla da su ruski diplomatski resursi već preusmereni iz Evrope, SAD i Kanade u Aziju, Afriku i bivše sovjetske republike.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da su odnosi sa Kinom najbolji ikada i pohvalio strateško partnerstvo koje ima za cilj suzbijanje američkog uticaja.

Kineski predsednik Si Đinping je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora rekao Putinu da su Kina i Rusija spremne da nastave da podržavaju jedna drugu po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa i velikih strahova kao što su suverenitet i bezbednost, javila je kineska državna televizija CCTV.

„Kineski predsednik je istakao legitimnost ruskih akcija da zaštiti svoje fundamentalne nacionalne interese pred izazovima za njenu bezbednost koje predstavljaju spoljne sile.

Ruski i kineski zvaničnici kažu da se SAD suočavaju sa izazovom prilagođavanja svetu u kome više neće biti neprikosnovena supersila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.