Zajedno ka boljem obrazovanju u Crnoj Gori  1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

UNICEF, Udruženje Roditelji i Sindikat prosvjete Crne Gore pozivaju na kontinuirane konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, naročito nastavnicima, učenicima i roditeljima, kako bi se tekuća školska godina privela kraju na najbolji mogući način i kako bi sledeću pripremili da bude što kvalitetnija, stoji u sopštenju UNICEF dostavljenom medijima.

„Najkvalitetnije obrazovanje, u svakom kontekstu, pa i u kontekstu globalne pandemije, postiže se kroz kontinuirani dijalog i saradnju sa svim zainteresovanim stranama. Poruke i potrebe nastavnika, učenika i roditelja treba redovno uzimati u obzir prilikom donošenja odluka i politika u oblasti obrazovanja. Upravo iz tog razloga, pozivamo na ponovno uspostavljanje dobre prakse koja je prethodila otvaranju škola u januaru, tj. ponovno sazivanje radne grupe kroz koju predstavnici različitih zainteresovanih strana blisko sarađuju s donosiocima odluka iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Cilj je da sve zainteresovane strane daju podršku završavanju tekuće školske godine na najbolji mogući način u postojećim okolnostima, kao i da se podrži kvalitetna i pravovremena priprema naredne školske godine u korist svih učenika“, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Prema Globalnom izveštaju UNICEF-a i UNESCOA-a  koji se temelji na podacima iz 191 zemlje sveta, do sada nije uočena uzročno-posledična veza između otvaranja škola i širenja korona virusa.

Takođe, prema podacima o transmisiji korona virusa u Crnoj Gori koji se odnose na vrtiće, osnovne i srednje škole i koji su dostupni na veb-stranici Ministarstva prosvete  najveći broj zaraženih nastavnika i učenika nalazi se u opštinama sa najvećom stopom infekcije.

Ovi podaci ukazuju na to da su škole bezbedne i da ne doprinose širenju korona virusa ukoliko se u njima poštuju sve preventivne mere.

Iz tog razloga, UNICEF apeluje na sve da poštuju mjere #DistancaRukeMaska i da škole budu poslednje ustanove koje se zatvaraju i prve koje se otvaraju tokom mera zaključavanja.

Iz Udruženja Roditelji ukazuju na potrebu za poboljšanjem kvaliteta obrazovanja tokom pandemije, što je u najboljem interestu dece, roditelja i nastavnika.

Oni su saglasni sa predstavnicima Sindikata prosvete Crne Gore da nastavnicima treba omogućiti besplatan pristup internetu i novim tehnologijama, kao i obuku iz digitalne i informatičke pismenosti, kako bi se poboljšao kvalitet obrazovanja tokom pandemije.

Udruženje Roditelji takođe poziva na pružanje mogućnosti svakoj školi da samostalno donosi odluke o najboljim načinima za organizovanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom pandemije COVID-a-19 i to na osnovu sveobuhvatne procene rizika i mogućnosti kojima škola raspolaže.

Ovakva procena sprovodi se u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima, učenicima i lokalnom zajednicom.

Kako bi sve škole mogle da rade bezbedno, poštujući u svakom trenutku mere, neophodno je da stalno imaju odgovarajuće količine higijenske i zaštitne opreme.

Iz tog razloga, ključno je da se svakoj školi tokom pandemije obezbedi odgovarajući budžet za te svrhe.

Sindikat prosvjete Crne Gore skreće pažnju i na značajan porast opterećenja nastavnika, neadekvatnu psiho-socijalnu podršku i potrebu za poboljšanjem socio-ekonomskog statusa prosvetnih radnika u društvu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.