Zbog pritiska ruskih vlasti rad prekida i nezavisna televizija Dožd 1Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Generalna direktorka nezavisne televizije Dožd Natalija Sindejeva saopštila je danas da se ta TV privremeno zatvara zbog pritiska ruskih vlasti.

Po njenim rečima, u uslovima zakona, koji predvidja kaznu zbog objavljivanja fejkova o dejstvima ruske vojske u vojnim operacijama, Doždu će biti praktično onemogućen rad.

Taj zakon predviđa do 15 godina zatvora za širenje lažnih informacija o dejstvima ruske vojske u vojnim operacijama. Pri tom je ruski medijski regulator Roskomnadzor upozorio 24. februara da su ruski mediji u pripremi informativnih materijala „dužni da koriste informacije i podatke koji su dobijeni isključivo iz ruskih zvaničnih izvora“.

Roskomnadzor je naložio nacionalnim medijima da iz svog sadržaja uklone svako spominjanje civila koje je ubila ruska vojska u Ukrajini, kao i izraze „invazija“, „ofanziva“ ili „objava rata“.

„Nama su potrebni snaga i vreme da shvatimo kako da radimo dalje“, navela je Sindejeva, dodajući da se ekipa TV veoma nada da će nastaviti da radi.

Sajt TV Dožd danas ne funkcioniše, a 1. marta je Državno tužilaštvo Rusije zatražilo blokiranje sajta Dožd za širenje navodno lažnih informacija o ruskoj operaciji u Ukrajini.

Dožd je počeo emitovanje 2010. godine i nije prestajao da radi bez obzira na pritisak ruskih vlasti. Kanal je čak uspeo da izdrži isključenje sa svih kablovskih i satelitskih ruskih operatora 2014. godine, kao i to što je 2021. godine proglašen za „stranog agenta“.

Pored Dožda, danas je saopšteno da će i radio Eho Moskve biti zatvoren odlukom većine članova Upravnog odbora stanice.

Po odluci Državnog tužilaštva u vezi sa izveštavanjem o ratu u Ukrajini u utorak je isključeno emitovanje programa, a sajt blokiran.

TV Dožd, Eho Moskve i list Novaja gazeta istakli su se kao mediji koji se ne pridržavaju retorike Kremlja u izveštavanju o ruskoj invaziji na Ukrajinu, za razliku od velike većine ruskih medija.

Biznismen Jevgenij Prigožin predložio je Istražnom komitetu Rusije da podigne krivične prijave protiv glavnih urednika Eha Moskve, Dožda i Nove gazete za državnu izdaju, posle čega je glavni urednik Dožda Tihon Djatko napustio Rusiju.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari