Zelenski: Ruska "ratna mašinerija" će targetirati druge evropske zemlje 1Foto: Snapshot youtube

Ako ne bude zaustavljena, ruska „ratna mašinerija“ će targetirati druge evropske zemlje, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapadnim liderima u Londonu na sastanku Zajedničkih ekspedicionih snaga gde se uključio preko video-linka.

On je zahvalio zemljama koje su zauzele „moralni pristup“ protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, naročito britanskom premijeru Borisu Džonsonu za njegovo rukovodstvo.

„Možemo da zaustavimo Rusiju. Možemo da zaustavimo ubijanje ljudi. Lakše će biti da to učinimo zajedno, da zaustavimo razaranje demokratije, zaustavimo to sada na našoj teritoriji. U protivnom, oni će doći i kod vas“, poručio je Zelenski.

On je izrazio nezadovoljstvo zato što NATO odbija da uspostavi zonu zabrane letenja. Ukrajinski predsednik je rekao da je NATO „najsnažniji savez na svetu“, ali, dodao je, „neke članice ove alijanse su hipnotisane ruskom agresijom“.

„Čujemo dosta priča o Trećem svetskom ratu, da bi navodno mogao da počne ako NATO zatvori ukrajinsko nebo za ruske rakete i avione, i zato humanitarna zona zabrane letenja još nije uspostavljena“, rekao je. To omogućava, naglasio je, da ruska vojska bombarduje mirne gradove i ruši stambene blokove, bolnice i škole. „Četiri višespratnice su u ranim jutarnjim časovima bombardovane u Kijevu, više desetina ljudi je poginuo.“

Rusku agresiju na Ukrajinu možete pratiti u Danasovom blogu uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari