Zelenski: Ljudska cena borbe za Severodonjeck zastrašujuća 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ljudska cena borbe za Severodonjeck, strateškog grada na istoku Ukrajine je „zastražujuća“, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dok su Rusi poslednjih dana ojačali kontrolu nad gradom mada nisu uspeli u potpunosti da ga zauzmu.

„Ljudska cena te borbe za nas je vrlo visoka. Potpuno je zastrašujuća“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju Ukrajiincima objavljenom preko Telegrama.

„Borba za Donbas će svakako ostati u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih u Evropi“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Rezbnikov rekao je u četvrtak da je u borbama sa ruskom vojskom „do 100 ukrajinskih vojnika ubijeno, a 500 je ranjeno svakog dana“.

Zelenski je 1. juna rekao da njegova vojska gubi između 60 i 100 vojnika dnevno.

„Imamo posla sa Apsolutnim zlom“, rekao je Zelenski večeras ali dodao da Ukrajinci nemaju drugi izbor nego da napreduju i oslobode svoju zemlju, uključujući oblasti koje su Rusi okupirali na jugu i istoku i koji su u „civilizacijskoj blokadi“ pošto Rusi blokiraju sve komunikacije ka spolja.

Zelenski je ponovo pozvao Zapad da obezbedi još oružja za ukrajinsku vojsku, u vreme kada ruske trupe kontrolišu veći deo Severodonjecka i nastavljaju da gađaju ukrajinsku artijeriju.

Ranije večeras guverner Luganska Sergij Gajdaj je rekao da su Rusi okupirali 70 do 80 odsto Severodonjecka, navodeći da su uništena sva tri mosta koja vezuju grad za susedni Lisičansk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.