Zelenski poručio ruskim trupama da beže kako bi spasili svoje živote 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruske trupe da pobegnu kako bi spasili svoje živote dok su njegove snage započele ofanzivu u blizini grada Hersona, rekavši da ukrajinska vojska vraća njihovu teritoriju, iako je Rusija rekla da napad nije uspeo.

Ukrajinska ofanziva na jugu dolazi nakon sedmica zastoja u ratu koji je ubio hiljade, raseljavao milione, uništio gradove i izazvao globalnu energetsku i prehrambenu krizu usred ekonomskih sankcija bez presedana.

Zelenski je pozvao ruske trupe da beže, da spasavaju svoje živote, dok su njegove snage započele ofanzivu u blizini grada Hersona, rekavši da ukrajinska vojska vraća njihovu teritoriju, iako je Rusija rekla da napad nije uspeo.

To je takođe podstaklo zabrinutost zbog radijacijske katastrofe izazvane granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, gde su ruske vlasti u utorak izvestile o artiljerijskim udarima u blizini zgrade za skladištenje istrošenog goriva.

Zelenski je, u svom noćnom obraćanju kasno u ponedeljak, obećao da će ukrajinske trupe goniti rusku vojsku „do granice“.

„Ako žele da prežive – vreme je da ruska vojska pobegne. Idi kući“, rekao je on.

„Ukrajina vraća svoje“, rekao je Zelenski.

Aleksij Arestovič, viši savetnik Zelenskog, komentarišući ofanzivu u oblasti Herson, rekao je da je ruska odbrana „probijena za nekoliko sati“.

Ukrajinske snage su granatirale trajekte koje je Rusija koristila za snabdevanje džepa teritorije na zapadnoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, dodao je on.

Podsećamo, intenzivne borbe između ukrajinskih snaga i ruske vojske vode se u „skoro celom“ okupiranom regionu Hersona, na jugu Ukrajine, saopštilo je danas ukrajinsko predsedništvo.

Snažne eksplozije u Hersonskoj oblasti odjekivale su juče i tokom noći.

„Teške borbe se vode na skoro celoj teritoriji regiona“, saopštilo je predsedništvo na jutarnjem brifingu.

Dodaje se i da su ukrajinske trupe „počele ofanzivne akcije u raznim pravcima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.