Zelenski potpisao dekret: Nemogući bilo kakvi pregovori sa Putinom 1Foto: Shutterstock/paparazzza

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret kojim se formalno proglašavaju „nemogući“ bilo kakvi razgovori sa  Vladimirom Putinom, ali ostavlja otvorena vrata za razgovore sa Rusijom.

Dekret je formalizovao komentare Zelenskog u petak nakon što je ruski predsednik proglasio četiri okupirana regiona Ukrajine delom Rusije, u onome što su Kijev i Zapad nazvali nelegitimnom farsom.

„On (Putin) ne zna šta su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog sa Rusijom, ali sa drugim ruskim predsednikom“, rekao je Zelenski u petak.

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje i produžile brzu ofanzivu na istoku, zauzevši teritoriju u oblastima koje je anektirala Rusija, a koja je u februaru izvršila invaziju na Ukrajinu, piše IndexHR.

Putin, koji ove nedelje puni 70 godina, dominira političkim pejzažom Rusije više od dve decenije. Prema ustavnim reformama kojima je lično predsedavao, mogao bi da se kandiduje još dva puta, potencijalno da ostane na vlasti do 2036. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.