Žestoka bitka na istoku Ukrajine 1Foto: AP Photo/Michael Sohn, File

Žestoka bitka je u toku za Ugledar, grad u istočnoj Ukrajini koji ruske snage pokušavaju da zauzmu, saopštile su danas obe strane, a Kijev navodi da Moskva „preuveličava“ uspeh svoje ofanzive.

Šef ruske okupacije u ukrajinskoj oblasti Donjeck, Denis Pušilin, noćas je rekao da „očekuje dobre vesti“ iz Ugledara, rudarskog grada koji je imao oko 15.000 stanovnika pre ruske invazije.

„Opkoljavanje i buduće oslobodjenje grada će rešiti neke stvari“, rekao je on za agenciju Ria Novosti, navodeći da bi pobeda omogućila promenu odnosa snaga na frontu i otvorila put za ofanzivu ka gradovima Pokrovsk i Kurahove koji su severnije.

Jedan od njegovih savetnika, Ijan Gažin, rekao je danas agenciji Tass da su u toku „teške i brutalne borbe“ i da su ruske snage zauzele položaje na jugositoku i istoku grada Ugledara.

Portparol ukrajinske vojske za istočnu zonu, Sergij Čerevati, potvrdio je da u u toku „žestoke borbe“, ali je uveravao da su Rusi potisnuti.

„Neprijatelj pokušava da ima uspeh u tom sektoru, ali ne uspeva zahvaljujući naporima odbrane Ukrajine“, rekao je on za televiziju.

„Neprijatelj preuveličava svoj uspeh“, dodao je on i rekao da se neprijatelj povlači zbog gubitaka.

Ukrajinski zvaničnici rekli su ove nedelje da brojčano nadmoćna ruska vojska inenzivira napade na istoku, posebno oko Ugledara i Bahmuta. Bahmut je mesecima meta Rusije, uprkos teškim gubicima njenih snaga.

Ruske snage i trupe privatne paravojne grupe „Vagner“ nedavno su zauzele Soledar, grad severno od Bahmuta, što je bio prvi uspeh posle više meseci i serije ponižavajućih gubitaka za Kremlj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari