Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Karakteristično trampovski TV trenutak, američki predsednik je iskoristio da okrivi kriminalne bande i „ogromne količine ilegalnih droga“ za „hiljade smrtnih slučajeva“ istovremeno optužujući demokrate da doprinose zastoju vlade koji traje već 18 dana jer ne prihvataju zid.

„Ovo je humanitarna kriza – kriza srca i duše“, kazao je Tramp, opisujući situaciju na granici. Ukazao je da aktuelni imigracioni zakoni omogućavaju „da zlobni kojoti i nemilosrdne bande hvataju imigrante, naročito žene i decu“. Tramp je nosio kravatu u bojama američke zastave govoreći ispred fotografija svojih roditelja. On je nastojao da opravda ideju o zidu – koja je bila glavno obec´anje njegove za sada kratke političke karijere – pokušavajući da ukaže da njegov predlog ima široku podršku javnosti.

„Profesionalci za sprovođenje zakona tražili su 5,7 milijardi dolara za izgradnju fizičke barijere“, kazao je Tramp. „Zahvaljujući demokratama“, kako je rekao, „imaćemo čeličnu barijeru umesto betonskog zida“. Dodao je da je barijera „apsolutno ključna za graničnu bezbednost i ona treba našim profesionalcima na granici“. To je zdrav razum, naveo je Tramp i dodao da bi se „zid na granici veoma brzo isplatio. Cena ilegalnih droga iznosi 500 milijardi dolara godišnje, što je mnogo više od 5,7 milijardi koliko smo mi tražili od Kongresa. Zid će takođe biti plaćen indirektno zahvaljujući velikom novom trgovinskom sporazumu koji smo sklopili sa Meksikom“.

Iako je prethodnih dana nagoveštavao da bi mogao da iskoristi svoja predsednička ovlašćenja da proglasi vanredno stanje, kao prvi korak da usmeri novac za zid bez dozvole Kongresa, Tramp je delovao kao da je spreman da, umesto toga, nastavi da radi na pronalaženju rešenja s Kongresom. „Federalna vlada ostaje u zastoju iz jednog jedinog razloga – jer demokrate neće da finansiraju graničnu bezbednost“. Kako je rekao, cela situacija može da se reši za 45 minuta, ne navodeći konkretna rešenja.

Tramp je poručio građanima da zovu Kongres i kažu im da „konačno, posle ovolikih decenija, obezbede granicu“. „To je izbor između ispravnog i pogrešnog, pravde i nepravde. Pitanje je možemo li da ispunimo svoju svetu dužnost prema američkim građanima“ rekao je Tramp.

Posle obraćanja predsednika, naciji su se obratili lideri demokrata u Kongresu. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izrazila je žaljenje zbog Trampovih navoda tvrdeći da je u njegovom izlaganju bilo dosta dezinformacija i malicioznosti. Lider demokrata u Senatu Čak Šumer kazao je da „predsednik Tramp mora da prestane da drži narod kao taoce, da prestane da pravi krize i mora da otvori vladu“. Kako je kazao „ne želimo vladu kojom rukovodi temperament. Nijedan predsednik ne bi trebalo da razbija sto i zahteva da pošto poto dobije ono što želi ili će se vlada ugasiti, nanoseći tako štetu Amerikancima“. Dodao je da je i „večeras ali i tokom većeg dela predsednikovanja Tramp apelovao na strah, ne i činjenice, na podele, ne i jedinstvo“. Većina predsednika, kako je kazao Šumer, koristili su Ovalnu kancelariju za uzvišenije svrhe. „Ovaj predsednik je koristi da proizvede krizu, širi strah i odvraća pažnju od krize u svojoj administraciji“, zaključio je Šumer.

Povezani tekstovi