Živković: Nova vlada Crne Gore neće potrajati 1Foto: EPA PHOTO EPA/ GEORGI LICOVSKI

Crnogorski predsednik Milo Đukanović saopštio je da ne misli da najavljeno donošenje zakona o lustraciji i poreklu imovine predstavlja ikakav bauk te da sve zakone treba doneti u skladu sa ustavom i onim što su prave norme Evropske unije.

„Želim da vas uverim da ni ja, ni bilo ko u Demokratskoj partiji socijalista ne vidi nikakvu opasnost od toga. Radili smo sve vreme u uverenju da radimo za dobro Crne Gore, da poštujemo Ustav i zakone. Ne trebaju nam nikakvi zakoni, ni izostanak zakona da bi se štitili od posledica našeg rada, od posledica našeg rada štiti nas naš rad“, rekao je Đukanović u sredu.

„Lustracija je neophodna u svim zemljama tranzicije, posebno kada je ta tranzicija išla iz jednopartijskog, autoritarnog režima u nešto što bi mogli da nazovemo začecima demokratije u nekom društvu“, kaže za Danas Zoran Živković, nekadašnji premijer Srbije.

„I u Srbiji i Crnoj Gori je bilo zloupotreba“, ukazuje naš sagovornik i ističe da su „najbolja iskustva iz Istočne Evrope“.

„Tamo je sprovedena u svim državama osim u Rusiji, na jedan dramatičan način ali sa jako dobrim rezultatima“.

Najbolji primer su, konstatuje, Bugarska i Poljska, gde su „smenjivane vladike zato što su bile u dosluhu sa režimom i sarađivale u prljavim poslovima sa tajnim službama, a kamoli državni funkcioneri“.

„Pet ili šest episkopa bugarskih je smenjeno. Lustracija je neophodna i to nije krivično gonjenje, to nije teranje u zatvor. To je zabrana obavljanja javne funkcije za sve one koji su se ogrešili, možda ne o zakone, jer to što su radili možda je bilo dozvoljeno zakonom, ali su se ogrešili o neke opšte pravne principe i moral“.

Živković podseća da je zakon o lustraciji u Srbiji donet 2003.

„Ja sam ga poslao u parlament. Usvojen je u novembru te godine“.

Kako navodi, trebalo je da počne da se primenjuje nakon šest meseci, trebalo je sačiniti podzakonska akta, komisiju za sprovođenje.

Zakon nikada nije zaživeo, kaže, „zato što opozicija nije htela da da svoje članove komisije“.

Onda se promenila vlast, priča naš sagovornik, „ja sam otišao, a došao je Vojislav Koštunica i njegova vlada, i od tada nadalje je vlast opstruirala donošenje zakona, odnosno nije ništa uradila da ga sprovede“.

Zakon je, podseća, trajao 10 godina i nije urađeno ništa, kaže, samo zato što vlast nije htela da ga sprovodi.

„Žao mi je što zakon o lustraciji nije zaživeo u Srbiji, to mora da bude sprovedeno i kada se promeni vlast, a ja se nadam da će kolege iz opozicije smoći pameti i hrabrosti da se to uradi što pre, a to znači na prvim sledećim izborima. Naravno, to očekujem i od građana, čija je odgovornost da odluče ko će da vodi društvo u kojem žive“.

U Crnoj Gori, navodi Živković, postoje svi uslovi za lustraciju.

„Naravno, to ne sme da bude revanšizam i postoji vrlo jasan recept kako se to radi – popiše se za šta su kazne. I kažem, kazna nije nikakav zatvor, niti novčana kazna. Ne može da bude krivično gonjen zato što će da kaže ‘pa ja sam radio po zakonu’. Ali može da bude sprečen da bilo kada bude u poziciji da bude biran za zamenika sekretara mesne zajednice a kamoli na neku značajniju funkciju“.

Na pitanje kako vidi buduću kohabitaciju predsednika i vlade u Crnoj Gori i kako tumači Đukanovićevu izjavu da će „kohabitacija biti korektna“, te da neće imati nikakav problem da obezbedi svojim „korektnim ustavnim funkcionisanjem nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti“, Živković ukazuje da kohabitacija znači usaglašeno delovanje predsednika i vlade za dobro građana Crne Gore, „to je pitanje ustava, zakona i morala, a ne nečije dobre volje“.

„Niti onih koji su ostali na vlasti, mislim na Mila Đukanovića, niti ovih koji su na pragu da naprave novu vladu“.

Normalno je da mora da se sarađuje, kaže Živković, „i to će na primeru Crne Gore biti vrlo neobično i drugačije nego što je bilo sa Srbijom“.

„Zato što je tada predsednik Srbije (Milan Milutinović) bio čovek praktično bez ikakve političke težine i on je slušao bez pogovora šta bi mi rekli. Nije imao nikakvu ambiciju da predstavlja ni svoju partiju ni program niti da pravi probleme novim vlastima“.

„Može se reći“, ukazuje naš sagovornik, „da je to bilo dobro i pametno sa njegove strane“.

U Crnoj Gori je drugačije, dodaje Živković.

„Tamo imate Đukanovića koji je praktično vladar Crne Gore od 1998. Bez obzira što je njegova partija izgubila izbore, on je najznačajnija figura na političkom nebu Crne Gore“.

Logično je, kaže, da će on učiniti sve da očuva bar deo svoje moći i svoje pozicije.

„Iz ovoga što vidim da se dešava sada oko formiranja nove vlade i načina na koji je formirana“, kaže Živković, „ne očekujem da će ta vlada trajati dugo“.

„Ako ta vlada skupi godinu dana, mislim da će to biti veliki uspeh“.

Živković kaže da će Đukanović iskoristiti to vreme da konsoliduje svoju partiju, svoju koaliciju i pokušati da vrati vlast na sledećim izborima koji će biti, procenjuje naš sagovornik, pre nego što istekne zakonski mandat nove vlade.

„To je na njemu da odlučuje, ali biće jako interesantno videti da li će uzdići iz partije nekog drugog ili će nastaviti da sebe stavlja u prvi plan“.

Ako Đukanović osvoji još jedan predsednički mandat na nekim izborima „on će biti na vlasti duže nego Tito, a da ne pričamo o nečem drugom“. Zato je kohabitacija u Crnoj Gori, zaključuje Živković, neuporediva sa iskustvima drugih zemalja.

Nužni rezovi u DPS-u

„Demokratsku partiju socijalista, iskreno, ne pratim, ali sigurno je da ima svega u partiji koja je na vlasti 30 godina“, kaže Živković. „Ima onih koji su karijeristi, onih koji su zloupotrebili svoju funkciju, ne zato što je to bila stranačka politika, već zato što su oni bili takvi, ima i ljudi koji su časno radili svoj posao. Smatram da Đukanović na predstojećem Kongresu DPS apsolutno mora da napravi velike rezove ako žele da nastave svoje delovanje“, navodi bivši premijer Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Živković: Nova vlada Crne Gore neće potrajati”

  1. gde ste njega našli da pitate ? čovek šta god je predvideo unazad par godina pokazalo se kao netačno.

  2. Ja razumem da smo mi naglaseno posveceni dogadjajima u Crnoj Gori jer, kako svojevremeno rece bivsi ministar Dacic „Srbija je i ratovala da izadje na more i od tog cilja nikada necemo odustati“ ali je zaista smesan nas refleks da zacas serviramo recepturu za resenje svacijih problema, samo ne sopstvenih. Nas, posebno iz Beograda, kao da vakcinisu kada se rodimo pa nam ubrizgaju neku nadmenost u odnosu na sve drzave oko Srbije, posebno bivse Yu, ali i naglasen instikt da se pravimo vazni i drugima solimo pamet. Nije Zivkovic to ucinio ovim izjavama, vise je bio asocijacija.

  3. Da je lustracija sprovedena u Srbiji ne bi danas njom vladali isti kao 1990. Na žalost sve je obustavio Koštunica jer je pola JUL-a i deo SPS prešao kod njega. Da je bilo lustracije ostao bi sa strankom da napuni jedan kombi. Doduše i danas bi trebala nova i da se desila ona prva jer je i iz redova „lustratora“ dosta njih radilo isto kao oni što su trebali biti u prvoj obuhvaćeni. Da li to ipak ne znači da smo mi Srbi posle 1945 postali od hrabrog jedan pokvaren narod ili su se neki pokvareni vanzemaljci infiltrirali u Srbiji?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.