Zvaničnici EU potpisali post-Bregzit trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom 1Foto: BETA/AP/Johanna Geron

Visoki zvaničnici Evropske unije potpisali su danas trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom kojim se regulišu njihovi odnosi posle Bregzita.

Sporazum su potpisali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na kratkoj ceremoniji u Briselu. Dokument će zatim biti prebačen avionom britanske ratne avijacije RAF u London da ga potpiše britanski premijer Boris Džonson.

Kasnije danas će britanski parlament početi raspravu o sporazumu koji uspostavlja nove trgovinske propise između bloka od 27 zemalja i bivše članice Unije Britanije od 1. januara.

Očekuje se da će parlament odobriti sporazum pošto Džonsonova konzervativna vlada ima poslaničku većinu, a taj dokument podržava i opoziciona Laburistička stranka.

EU će sporazum do četvrtka objaviti u Službenom glasniku kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara. Njegova primena će od tog datuma biti privremena, dok ga Evropski parlament ne ratifikuje.

Velika Britanija i EU postigle su 24. decembra sporazum o budućim trgovinskim odnosima posle konačnog razlaza dve strane zbog Bregzita o kojem su Britanci odlučili na referendumu 2016. godine.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.