Zvaničnik SAD: Dostavili smo Kijevu podatke o lokaciji ruske krstarice "Moskva" 1Foto: EPA-EFE/Andrzej Lange

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas da su SAD dostavile Ukrajini obaveštajne podatke o lokaciji ruske krstarice „Moskva“ pre udara kojim je potopljena, što je suprotno tvrdnjama Pentagona.

Zvaničnik je kazao da je Ukrajina sama odlučila da gađa i potopi najmoćniji brod ruske Crnomorske flote koristeći sopstvene rakete, ali je dodao da su SAD dale Kijevu „niz obaveštajnih podataka“, uključujući lokacije ruskih brodova koji napadaju ukrajinsku obalu sa mora, prenosi Asošiejted pres.

Ranije danas, portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je da SAD „nisu dostavile Ukrajini konkretne informacije za gađanje krstarice Moskva“, iako je priznao da Vašington redovno deli obaveštajne podatke sa Ukrajinom.

„Nismo bili uključeni u odluku Ukrajinaca da gađaju brod niti u operaciju koju su izveli. Nismo imali saznanja o nameri Ukrajine da gađa brod“, naveo je Kirbi.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je pojačala razmenu obaveštajnih podataka sa Ukrajinom, kojoj takođe isporučuje oružje i projektile kako bi se odbranila od ruske invazije.

Bela kuća je pod pritiskom republikanaca da u većoj meri podrži otpor Ukrajine, dok ankete pokazuju da neki Amerikanci misle da Bajden nije dovoljno čvrst prema Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.