Beograd u 11 sati bio deveti po zagađenosti vazduha u svetu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Beograd je u 11 sati bio na devetom mestu u svetu po zagađenju, a kvalitet vazduha je ocenjen kao „nezdrav“, objavljeno je na sajtu AirVisual.

Zagađenje je bilo još veće u ranijim satima, pa je tako glavni grad Srbije u 10.00 bio sedmi na svetskoj listi.

Na listi koja je ažurirana u 11 sati, po zagađenju vazduha od gradova u regionu ispred Beograda su Zagreb na šestom mestu, i Sarajevo na sedmom mestu.

Posle Niša, pokret „Kreni-promeni“ je i u Beogradu predstavio bilborde sa QR kodom koji će biti postavljeni u 25 gradova širom Srbije u okviru kampanje „Istina o zagađenju – imam pravo da dišem“, saopšteno je danas.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) početkom decembra objavila je izveštaj o kvalitetu vazduha za 2021. godinu.

U zemlji u kojoj zagađenje vazduha po zvaničnim procenama ubije preko deset hiljada ljudi godišnje, u kojoj nam zagađenje svima ugrožava zdravlje, sigurnost i životni komfor, novčanik i uopšte dobrobit, ovaj dokument bi trebalo da bude biblija: jedan neophodni, detaljni i istiniti presek stanja, dijagnoza i osnov za sve buduće akcije.

Da podsetimo, zagađenje finim česticama uticalo je na 238.000 prevremenih smrti u Evropskoj uniji u 2020. godini, navodi se u izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu i dodaje da kovid-19 uticao na porast broja umrlih.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari