Kreni-promeni: Bilbordi sa QR kodom za merenje zagađenja postavljeni u Beogradu 1Foto: Kreni-promeni

Nakon Niša, pokret „Kreni-promeni“ je i danas u Beogradu predstavio bilborde sa QR kodom koji će biti postavljeni u 25 gradova širom Srbije u okviru kampanje „Istina o zagađenju – imam pravo da dišem“, saopšteno je danas.

Izvršna direktorka inicijative „Kreni-promeni“ Marina Pavlić je na konferenciji za novinare navela da će u Beogradu na šest mesta biti postavljeni bilbordi sa QR kodom i da će građani u svakom trenutku moći da vide koliki je stepen zagađenja. Ona je upozorila da više od 15.000 ljudi u Srbiji godišnje umre od zagađenja vazduha.

„Bilbordi su postavljeni zahvaljujući malim donacijama građana! Hvala svima koji su učestvovali. Još jedna mala pobeda građana uprkos sabotiranju nadležnih institucija“, navela je Pavlić.

Podsetila je i da je pokret „Kreni-promeni“ ponudio konkretna rešenja protiv zagađenje i  da su insistirali na postavljanju filtera na termoelektrani u Kostolcu i na subvencionisanju malih kućnih ložišta što se i našlo među budžetskim stavkama.

Marina Pavlić je dodala da je inicijativa „Kreni-promeni“ insistirala i da Radio-televizija Srbije (RTS) počne da izveštava o problemu zagađenja i ukazala da je RTS počeo sa takvim izveštavanjem, ali „stidljivo“.

Aktivistkinja inicijative „Kreni-promeni“ Kristina Urošević navela je da su, osim Beogradam bilbordi postavljeni u gradovima širom Srbije.

Istakla je da zagađenje vazduha problem čitave Srbije i da rešavanje tog problema zahteva da se građani ujedine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari