Grad obezbedio neophodnu pomoć gerontodomaćicama, nema zaraženih 1Foto: Beoinfo

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević održala je danas radni sastanak sa gerontodomaćicama radne jedinice Stari grad i upravnikom Radne jedinice „Dnevni centri i klubovi za stare” Milošem Minićem.

Resorna sekretarka je zahvalila gerontodomaćicama jer su, kako je istakla, tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja neprekidno pružale usluge korisnicima.

– Uložile ste ogroman napor i zato veliko hvala, jer vaša usluga ni u jednom trenutku nije bila obustavljena prema korisnicima. Takođe, hvala i na poštovanju svih epidemioloških mera, što pokazuju i rezultati, s obzirom na to da nema zaraženih ni korisnika ni zaposlenih – ukazala je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da u ovom trenutku uslugu pružaju 483 gerontodomaćice za oko 2.100 korisnika na nedeljnom nivou.

– Grad Beograd je pravovremeno obezbedio svu neophodnu pomoć. Gerontodomaćice su snabdevene sredstvom za dezinfekciju i zaštitinom opremom, dok se usluga obavlja prema uputstvima Gradskog zavoda za javno zdravlje. Za službu „Pomoć u kući” obezbeđeno je 5.000 higijenskih maski, 2.640 pamučnih perivih maski i 92.400 rukavica. Za navedene namene je izdvojeno više od 2.300.000 dinara. Takođe, nabavljena su i sredstva za dezinfekciju ruku i površina, kao i alkohol. Obezbedili smo i zaštitnu radnu odeću (2.472 zaštitna mantila i 618 pari klompi), za koju smo izdvojili više od pet miliona dinara – navela je Stanisavljevićeva i dodala da je bitno istaći da zaštitna oprema ostaje u stanovima korisnika.

Gerontodomaćica Biljana Smiljanić je ponovila da služba nije prestajala sa radom tokom pandemije virusa korona.

– Malo smo korigovali usluge, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Bitno je da su naši korisnici zadovoljni. Zadovoljni smo i zbog nove zaštitne opreme koju su nam obezbedili Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Grad Beograd – istakla je Smiljanićeva.

Uslugu pomoći u kući gerontodomaćice pružaju u 14 beogradskih opština – Vračar, Savski venac, Zvezdara, Čukarica, Stari grad, Palilula, Novi Beograd, Voždovac, Rakovica, Zemun, Mladenovac, Sopot, Obrenovac i Lazarevac. Gerontodomaćice realizuju aktivnosti usluge pomoći u kući po akreditovanom programu obuke, u skladu sa individualnim planom usluge, poštujući vrhovni princip rada „interes korisnika na prvom mestu”. Uz njihovu pomoć korisnicima se omogućava da žive u svojim domovima (prirodnom okruženju) i učestvuju u aktivnostima dnevnog života.

Pomoć u kući obezbeđuje se licima koja usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke i psihičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne osnovne lične i životne potrebe i obezbeđuje se u trajanju do dva sata dnevno po korisniku, tri ili pet dana u sedmici, osim subotom i nedeljom. Pet dana u nedelji pomoć dobijaju nepokretna lica i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica. Pomoć u kući obezbeđuje se pružanjem pomoći u zadovoljavanju egzistencijalnih potreba i to: pripremanja obroka, održavanja odevnih predmeta i posteljine, higijene stana, zagrevanja prostorija, nabavke prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu, odvođenja korisnika do lekara i preuzimanja recepata, nabavke lekova  i obavljanja drugih poslova, zavisno od potreba korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari