Na beogradskim grobljima skoro udvostručen broj sahrana 1Foto: Stefana Savić

Javno komunalno preduzeće (JKP) „Pogrebne usluge“ saopštilo je danas Beti da je od sredine novembra povećan broj sahrana na beogradskim grobljima i da se u proseku dnevno sahrani 70 ljudi.

U prethodnom periodu, „odnosno u regularnim okolnostima“, navelo je JKP „Pogrebne usluge“, prosečan broj sahrana na grobljima koje su u nadležnosti tog preduzeća je iznosio u proseku 40-42 dnevno.

„Na sahranu, odnosno kremaciju se u novonastalim okolnostima u proseku čeka od tri do pet dana, s tim što je čekanje nešto duže na najvećim beogradskim grobljima (Novo groblje, Nova Bežanija, Orlovača i Lešće), na kojima se u prethodne tri sedmice sahrane obavljaju i nedeljom, što u redovnim okolnostima nije slučaj“, navelo je JKP.

„Pogrebne usluge“ napominju da što se tiče broja sahrana koje mogu da se dnevno obave na Novom, kao i grobljima Nova Bežanija, Orlovača i Lešće, one trenutno čine oko 70 odsto svih sahrana koje realizuje to JKP.

Na pitanje Bete da li imaju podatak o broju sahranjenih koji su preminuli od posledica kovida-19, „Pogrebne usluge“ su saopštile da tu evidenciju imaju samo nadležni državni i zdravstveni organi.

Naveli su da se protivepidemijske mere na beogradskim grobljima od početka pandemije primenjuju na više nivoa.

„Poštuju se sve mere i preporuke koje donose nadležni državni, gradski i zdravstveni organi. Sahranjivanje preminulih od kovida-19 se obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i drugim relevantnim propisima“, saopšteno je.

Na pitanje koje se konkretno protivepidemijske mere sprovode, naglašeno je da su na sahranama obavezne maske, a u ispraćajnim kapelama je dozvoljeno istovremeno prisustvo pet osoba, uključujući i sveštenika.

„Prilikom sahrana i ispraćaja služba obezbeđenja JKP ‘Pogrebne usluge’ upozorava prisutne na nošenje maski i preporučeno rastojanje. Pored toga, sugrađani koji moraju da obave administrativne poslove vezane za sahranjivanje i groblja su takođe obavezni da nose maske“, saopštili su u JKP.

Dodaje se da se na ulazima u službene prostorije meri temperatura, a ograničen je i broj sugrađana koji istovremeno mogu da borave u šalter salama i drugim službenim prostorijama preduzeća.

Posebna pažnja se posvećuje deizinfekciji i primeni adekvante zaštitne opreme prilikom preuzimanja preminulih iz zdravstvenih ustanova.

„Sabirna kapela u Deligradskoj ulici se dezinfikuje gotovo na svakih sat vremena, a ispraćajne kapele nakon svakog ispraćaja. Sve radne prostorije uključujući i administrativne objekte JKP ‘Pogrebne usluge’ se redovno i temeljno dezinfikuju, saopštili su Beti iz JKP „Pogrebne usluge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari