Novi cenovnik gradskih taksi u Beogradu: Najviša košta 177.422 dinara 1Foto: Shutterstock/librakv

Skupština grada Beograda usvojila je izmene Odluke o lokalnim administrativnim taksama, uskladivši ih sa rastom potrošačkih cena u periodu od jula 2021. godine do juna 2022. godine u visini od 11,9 odsto.

Najviše je, očekivano, poskupela najveća taksa koju grad zaračunava – ona koja se naplaćuje za rešenje o unošenju naziva „Beograd“ u poslovno ime.

Tako će, u 2023. godini, oni koji u ime svoje firme ili udruženja žele da stave i naziv glavnog grada za to morati da plate umesto važećih 158.554 dinara – 177.422 dinara po novom tarifniku.

Skupština Beograda usvojila je Odluku o izmeni odluke o lokalnim administrativnim taksama. Ova Odluka o usklađivanju taksi mora da se objavi u Službenom listu grada Beograda najkasnije do 31. oktobra ove godine, kako bi mogla da se primenjuje od januara sledeće.

Grad Beograd je novom odlukom uveo i jednu novu taksu – za spise i radnje iz oblasti energetike, koje obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda.

Taksa, u iznosu od 60.327 dinara, plaća se na rešenje o izdavanju licenci za obavljanje energetskih delatnosti iz nadležnosti Grada Beograda i to: proizvodnja, distribucija i snabdevanje toplotnom energijom. Iako nije precizirano na šta se konkretno odnosi, za očekivati je da će obveznik ove takse biti preduzeće „Beo čista energija“ koja će u svom postrojenju – trebalo bi iduće godine – proizvoditi električnu i toplotnu energiju od komunalnog otpada. Na ovo grejanje na otpad moći će da računaju građani čiji su stanovi priključeni na daljinsko grejanje preko toplane Konjarnik.

Među višim taksama je i ona koju grad naplaćuje za rešenje o postavljanju plutajućeg objekta na delu obale i vodnog prostora na teritoriji grada Beograda. Ona je skuplja za više od 4.000 dinara i koštaće 38.593 dinara.

Detaljnije o ostalim taksama pročitajte na N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari