Siniša Mali: Ugovor za Vinču jedan od najvažnijih 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda siniša Mali prisustvovao je danas potisivanju ugovora o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča.

Ugovor su potpisali Sekretarijat za zaštitu životne sredine, preduzeće „Beočista energija”, kao i privatni partner, konzorcijum SUEZ Groupe – I-Environment Investments limited.

Ovom prilikom gradonačelnik i predstavnici preduzeća „Beočista energija” potpisali su ugovor o zakupu, a predstavnici preduzeća „Beočista energija” ugovore sa podizvođačima „Knimom” i „Energoprojektom”.

Siniša Mali je rekao da je u pitanju jedan od najvažnijih ugovora koji je Grad Beograd potpisao u proteklih nekoliko decenija. Vrednost ove investicije je oko 300 miliona evra.

– Ovaj ugovor je važan zbog toga što će naši partneri potpuno sanirati deponiju u Vinči i na taj način ćemo rešiti višedecenijski problem građana Beograda, najcrnju ekološku katastrofu u ovom delu Evrope. Napravićemo postrojenje za preradu čvrstog otpada, iz čega će se dobijati toplotna i električna energija. Ovaj projekat će nas naterati da budemo efikasniji i gradimo što veći broj reciklažnih ostrva kako bismo što više komunalnog otpada reciklirali – objasnio je Mali i dodao da je ugovor koji je danas potisan najveći ugovor o javno-privatnom partnerstvu u ovom delu Evrope.

Prema njegvoim rečima, u pitanju je velika investicija za Beograd, a partneri u ovom projektu imaju iskustvo i znanje u ovoj oblasti.

– Na ovaj način ćemo dobiti novo postrojenje ali i zaposliti ljude i smanjiti nezaposlenost. Želja mi je da naš Beograd bude i lepši i bolji, a kada bude krajem sledeće godine počelo da se gradi ovo postrojenje, građani će po njegovom završetku i videti pune efekte. Po završetku projekta ćemo sigurno po kvalitetu života stati rame uz rame sa ostalim evropskim metropolama. Za naš grad je ovo velika pozitivna poruka, ako niste stabilna zemlja, nemate stabilne finansije, i ako niste atraktivni za investitore, teško je naći partnera koji će investirati i sa kojim ćete sarađivati 25 godina. Sve to govori koliko je Srbija postala atraktivna za ulaganje – naglasio je Mali i izrazio zadovoljstvo što je i domaća firma „Energoprojekt” deo ovog konzorcijuma.

On je zahvalio stranim partnerima i naveo da će se grad potruditi da bude efikasan u izdavanju građevinskih dozvola i svega onoga što je neophodno kako bi krajem sledeće godine krenula izgradnja postrojenja, kao i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i Sekretarijatu za finansije, koji od 2015. vredno rade na ovom projektu.

Mari An Debon iz kompanije SUEZ istakla je da je ova kompanija u Srbiji već dugi niz godina i podsetila da su bili prisutni pre trideset godina, kada je rađeno postrojenje za tretman otpadnih voda u Makišu.

– Danas smo ponovo ovde na jednom fantastičnom projektu i spremni smo da zajedno učinimo veliki korak koji će doprineti unapređenju kvaliteta života u Beogradu. To je i otvaranje novih mogućnosti u privredi Beograda jer će pored tretmana otpada omogućiti i proizvodnju „zelene” energije. Ovo će privući druge investitore, a gradonačelnik Siniša Mali koji dolazi iz finansijskog sektora zna šta znači reputaciija i sigurna sam da će uspešna realizacija ovog projekta poslati poruku međunarodnoj zajednici, a SUEZ će nastaviti da ulaže u Srbiju i Beograd – rekla je Mari An Debon.

Hiroši Sato iz kompanije „Enviromental Investments Limited” naglasio je da im je velika čast što su deo konzorcijuma koji je angažovan na ovom izuzetnom projektu. On je naznačio važnost očuvanja životne sredine i održivog razvoja u čitavom svetu i izrazio uverenje da će projekat biti od velike pomoći da se u Beogradu i Srbiji uspostavi ekološki pogodno i prosperitetno društvo. Projekat je okarakterisao kao „briljantan”, koji će biti primer za sve dalje aktivnosti.

Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu istakao je da su tokom čitave pripremne faze Grad Beograd i IFC radili zajedno kako bi učinili da ovaj projekat bude finansijski održiv.

IFC, članica grupacije Svetske banke, bila je savetnik Grada Beograda u postupku javno-privatnog partnerstva Grada Beograda u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, pružila je stručnu pomoć Gradu Beogradu u svim fazama sprovođenja postupka konkurentnog dijaloga.

Našli smo optimalno tehničko rešenje i najiskusnije privatne partnere kroz transparentan i konkurentan proces, naveo je Lubek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari