Skulpture Olge Jevrić krasiće park na Topličinom vencu 1

Sredinom sledeće godine počinje veliko uređenje parka na Topličinom vencu. Zelena oaza u samom centru prestonice biće urađena po zamisli čuvenog arhitekte Borisa Podreke, za „Novosti” otkriva glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

Park Proleće, odnosno Park vojvode Vuka prostire se na 3.700 kvadratnih metara. Posle rekonstrukcije biće podeljen u nekoliko celina, a centralni deo zamišljen je kao muzej na otvorenom.

– Prostor oivičen ulicama Vuka Karadžića, Carice Milice i Topličinim vencem utopiće se u buduću pešačku zonu u centru grada i zamišljen je kao omaž Olgi Jevrić, vajarki i akademiku – objašnjava Folić.

Glavni gradski urbanista naglašava da je Olga Jevrić bila jedna od najvećih srpskih vajarki. Kao eminentni umetnik zaslužuje da njene skulpture oplemene javni prostor, tim pre što takvih modernih umetničkih dela nema u Beogradu.

– Svaka ozbiljna nacija vodi računa da skulpturama savremenika ukrasi parkove, pešačke zone i na taj način ih učini vidljivim za prolaznike, a ne samo za ljude koji odlaze u muzeje i na izložbe. Kako profesor Podreka kaže, u otvorenim prostorima postiže se intimniji odnos između publike i skulpture – objašnjava Folić.

Prema njegovim rečima, desetak njenih skulptura naći će se u središtu parka. U parku gde se nalazi spomenik Vojvodi Vuku, nalaziće se fontana, zelena pergola i mini-stepenište sa ispisanim stihovima srpskih pesnika. Jedan deo zelene oaze biće rezervisan za najmlađe sugrađane. Na dečjem igralištu nalaziće se mobilijar za zabavu.

– Park neće biti betoniran, već će staze biti od kamene prašine, prirodnog materijala koji upija tečnost i nije nezgodan za hodanje po njemu – naglašava Folić, najavljujući da radovi poćinju u aprilu sledeće godine.

Park sa okolnim ulicama trebalo bi da bude renoviran do sredine jeseni. Posle rekonstrukcije, Ulica Vuka Karadžića postaje deo pešačke oaze, a Carice Milice i Topličin venac biće otvorene za automobile. Kolovoz će biti popločan kamenim kockama.

Heroina srpske umegnosti – srpska vajarka Olga Jevrić preminula je 2014. u 92. godini. Svoja dela poklonila je SANU, u čijoj zgradi se čuva njen legat sa 147 skulptura malog i srednjeg formata. Njena zbirka je proglašena za nacionalno kulturno dobro. Skulptorski opus Olge Jevrić izdvaja se autentičnim modernizmom. Folić kaže da sa SANU postoji načelan dogovor da Akademija ustupi vajarkina ostvarenja za park skulptura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari