Udružuju se biciklističke organizacije, 25. juna 128. Kritična masa od Trga Nikole Pašića do Ade Ciganlije 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Po 128. put, biciklisti organizuju biciklističku vožnju poslednje subote u mesecu, na Trgu Nikole Pašića 25. juna u 16.30 čaova. Vožnja će trajati oko sat vremena i završava se na Adi Ciganliji.

Ovogodišnja junska Kritična masa, kako najavljuju organizatori, biće posvećena stvaranju nove krovne organizacije biciklističkih udruženja iz Srbije pod nazivom Biciklistička unija Srbije.

Ovu organizaciju Ulice za bicikliste pokreću u saradnjij sa Dunavskim centrom za kompetenciju, Novosadskom biciklističkom inicijativom i Sigurnim stazama iz Bora. Ideja stvaranja mreže je promocija, implementacija i zagovaranje usvajanja strategije razvoja biciklističkog saobraćaja koja bi trebalo da bude završena i usvojena tokom 2022. godine, a u kojoj su učestvovala i pomenuta udruženja.

„Strategijom razvoja biciklističkog saobraćaja planiran je sistematski rad na unapređenju uslova za vožnju bicikala u Srbiji, osavremenjavanje propisa, unapređenje biciklističke infrastrukture i uvođenje podsticajnih mera za korišćenje bicikla. Strategija pokriva više različitih oblasti, kao što su infrastruktura, saobraćajni propisi, privredne teme i mogućnosti tehnološkog osavremenjavanja biciklističkog saobraćaja”, navode iz Udruženja Ulice za bicikliste.

Strategiju usvaja Vlada Srbije, a kao glavni partneri prepoznati su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na prvom mestu, te Ministarstva zdravlja, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo turizma i telekomunikacija.

Inicijativu i vožnju je podržala Vlada Švajcarske kroz projekat ACT, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. https://ridewithgps.com/routes/39881273

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.