urusena zgrada Vracarfoto Miroslav Dragojevic

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je postignut dogovor sa svih sedam vlasnika stanova iz urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici da za njih Direkcija za građevinsko zemljište izgradi novu zgradu po hitnom postupku, na osnovu Zakona o prirodnim katastrofama.

Vesić je za televiziju Prva izjavio da će vlasnici stanova u Vidovdanskoj dobiti u novoj zgradi stanove iste kvadrature, a da će svoje vlasništvo nad stanovima u urušenoj zgradi preneti na grad, koji će zatim potraživati naknadu štete na svoje ime od investitora susedne zgrade, zbog čije je izgradnje došlo do urušavanja.

„Svih sedam vlasnika stanova moraju da prihvate istovremeno taj predlog, oni su ga danas prihvatili“, rekao je Vesić i dodao da će stanari urušene zgrade biti smešteni u prazne gradske stanove gde će moći da žive dok se ne završi nova zgrada.

On je dodao da odluka o tome da li će moći da pokupe svoje stvari iz urušene zgrade „nije na gradu jer je Sektor za vanredne situacije zabranio ulaz u zgradu“, i da će o tome biti zatraženo mišljenje Građevinskog fakulteta.

„Na osnovu stava Građevinskog fakulteta uradićemo sve što je moguće. Mi kao grad ćemo izneti njihove stvari koje ćemo čuvati u gradskom magacinu“, kazao je Vesić.

On je rekao da od potpisivanja ugovora treba oko dva meseca za izradu projekata nove zgrade.

„Nadam se da će u roku od godinu dana da uđu u svoje stanove“, rekao je Vesić.

Zgrada u Vidovdanskoj ulici na Vračaru urušila se 16. jula, zbog zidanja objekta pored nje zbog koga je bila iskopana velika rupa.

Prilikom prvog urušavanja nije bilo povređenih a stanari su evakuisani, da bi se urušavanje zgrade nastavilo i u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.